Az vagy, amit megeszel

2018.09.26. 17:30

Jön a negyedik helyi termék konferencia és mustra Fehérváron

Gyümölcsözőnek bizonyul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének és a Jancsárkert Piac és Közösség Közhasznú Egyesületének évek óta tartó együttműködése, hiszen szeptember 28–29-én immár negyedik alkalommal rendezik meg a Fejér Megyei Helyi Termék Konferenciát és Mustrát.

Borsányi Bea

A portékájukat kínáló termelők köre is bővült a piacon

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény annak idején az agrárgazdálkodás minőségi fejlesztésének szellemében kelt életre, amelynek célkitűzése, hogy kerüljön minőségi magyar termék az asztalra. Mindezt a „helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem” székely mondás szellemében igyekeznek megvalósítani.

Ahogy arról Varga István, a NAK Fejér Megyei Igazgatóságának elnöke beszélt, a helyi élelmiszerek nem csak frissebbek és zamatosabbak, mint import társaik, de mivel kevesebbet kell őket szállítani, ezért környezetkímélőbbek is. Ráadásul azok, akik helyi termelői piacon vásárolnak, nemcsak egészségtudatosak, de támogatják is a helyi gazdaságot.

Pénteki és szombati események

A rendezvény pénteki napja a termelőknek nyújt információkat. A szakmai előadásokon szó lesz fejlesztési, pályázati, élelmiszer-biztonsági, valamint értékesítési kérdésekről. Ugyancsak pénteken adják át a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként a rászoruló gyermekeket gondozó Fejér megyei szervezeteknek – lisztet. Fejér megyében 152 gazdálkodó adományából több mint 10 ezer kilogramm lisztnek megfelelő mennyiségű búzát gyűjtöttek, amelyből pénteken 7 megyei szervezet részesül, egyelőre csak jelképesen.

A kétnapos program látványosabb részéről, a mustráról, amely szombaton zajlik majd a Jancsárkertben, Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke beszélt.

A portékájukat kínáló termelők köre is bővült a piacon
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kapukat reggel 7 órakor nyitják és 8–14 óra között nem csak a szokásos termelők várják a vásárlókat, de különböző szórakoztató programokról is gondoskodtak a szervezők. Ott lesz többek között Frutti és Veggi – a NAK és az Interfel közös kampányának két kabalafigurája –, akik a gyerekek körében népszerűsítik a zöldség- és gyümölcsevést Székesfehérváron is. Fellép Mészáros János énekes, de azt is meg lehet nézni majd, hogyan készül a friss, adalékmentes, de hosszú ideig tárolható almalé a gyártósoron. A piac zárása után folytatódik a nyáron beindult tanyalátogatások sora, Orondpusztára és Pátkára lehet kilátogatni, hogy a vásárlók megismerhessék az ott termelő gazdaságokat. A tanyalátogatás sorozat célja bizalmi kapcsolatot építeni termelő és vásárló között, aminek az alapja, hogy a termelő arcát és nevét adja a termékeihez.

Végül, de nem utolsósorban említsük meg, hogy a rendezvény keretében kerül sor az I. Gasztrorandira, ahol a székesfehérvári és környékbeli éttermek és szállodák séfjei találkoznak a helyi termelőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában