Többet termelt az iparunk

2017.11.29. 11:00

Fejér megye turizmusát a belföldi vendégforgalom határozza meg

Fejér megye főbb gazdasági mutatói javultak a 2017 első fél évében – tájékoztatta lapunkat a Központi Statisztikai Hivatal.

FMH-információ

vgb

A megyei telephelyű ipar termelési értéke és értékesítése egyaránt meghaladták az előző év azonos időszakit. A beruházások volumene csak kismértékben bővült, de ebben a feldolgozóipari vállalkozások a tavalyi magas bázishoz képest kisebb mértékű invesztíciói is szerepet játszottak. A megyei székhelyű építőipar teljesítménye az országos átlagot meghaladóan nőtt, de az időszak során megkötött új szerződések értéke összehasonlító áron jelentősen csökkent.

A megye turizmusát a belföldi vendégforgalom határozza meg. A vendégéjszakák száma elsősorban az élénkülő belföldi keresletnek köszönhetően emelkedett.

A megye munkaerőpiaci mutatói javultak. A II. negyedévben a foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélkülieké pedig jelentős mértékben csökkent. A megye foglalkoztatási és munkanélküliségi rátái az országosnál is kedvezőbben alakultak.

A megyei székhelyű ipari termelés szinte teljes egésze, 1193 milliárd forint a feldolgozóiparból származott, amelynek teljesítménye 9,0%-kal emelkedett. A Fejér megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2017 I. fél évében 81 milliárd forintot fordítottak új beruházásokra, ami összehasonlító áron 1,2%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.

A megyei székhelyű építőipar teljesítménye az országos átlagot meghaladóan nőtt Fotó: FMH-archív

A megye kereskedelmi szálláshelyein 2017. július végéig 179 ezer vendég 373 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégszám a tavalyihoz képest jelentősen nőtt: a külföldiek több mint ötödével, a belföldiek 17%-kal, közel 22 ezer fővel többen érkeztek.

(A statisztikai elemzés teljes terjedelmében lapunk TOP 100 című kiadványában olvasható.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában