Ismeretlen gímszarvasok telepedtek meg

2017.12.15. 11:00

A téli időszak meghatározó az erdőgazdálkodásban

Egy eltévedés, egy megcsúszás vagy más baleset végzetes lehet a kihűlés veszélye miatt a téli erdőben.

R. Szolga Réka

vgv

A téli erdőgazdálkodásról, a túrázás részleteiről kérdeztük Tóth Károlyt, a VADEX Mezőföldi Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesét. Elhangzott: a legfontosabb, hogy a turista reálisan mérje fel képességeit és megfelelő felszerelés, öltözet nélkül ne induljon el a téli erdőben. A megye számos természeti látnivalója között több hegyvidéki terület is található. Célszerű kísérővel együtt menni, az útvonalból előre pontosan felkészülni és reális, teljesíthető távot betervezni. Mindig legyen a túrázónál feltöltött mobiltelefon, élelem, ital, tartalékruha és elsősegélycsomag – figyelmeztetett.Az állami erdőterületek egész évben szabadon látogathatók, azonban a magánerdők vagy a vadásztársaságok által a téli időszakban szervezett vaddisznóhajtások miatt ideiglenes korlátozásokra lehet számítani. Erről is fontos előzetesen tájékozódni – emelte ki Tóth Károly.

Fehérvárcsurgói vadetetés Fotó: FMH-archív

Bár az erdőgazdálkodás folyamatosan, egész évben zajlik, a téli időszak sok szempontból meghatározó – tájékoztatta lapunkat Tóth Károly, a Vadex Zrt. termelési-vezérigazgató-helyettese. Egyrészt a vegetációs időszak végével lehet a fakitermeléseket végrehajtani – ami különösen a védett területekre vonatkozik, ahol ez előírás is, valamint az úgynevezett fülledékeny, gombabetegségre hajlamos fafajok, például a bükk letermelése esetében. Tóth Károly rámutatott: a fagyos talaj elősegíti a kíméletes közelítést, így sokkal kisebb kárt okoznak az újulatban, csemetékben a fakitermelő gépek, ami fokozottan igaz, ha még hótakaró is borítja az aljnövényzetet. A megtermelt és az erdei rakodókon készletezett faanyag, így a tűzifa kiszállításának is kedvez a fagyos idő, a kemény talaj, mert az őszi esőzések során felázott földutakon a nehéz szállítójárművek egyébként megsüllyednének.

A fakitermeléseket követő erdőfelújítások is sikerrel végezhetők télen, ha fagymentes az idő, valamint ilyenkor lehet a különféle ápolási, nyesési, sarjleverési munkákat is elvégezni. Fejér megye erdősültsége 12,5 százalék körüli – tudtuk meg. A mintegy 60000 hektár erdőterületen meghatározóak az őshonos fafajok: tölgy, cser, bükk, gyertyán, kőris, juhar, hazai nyár összese mintegy 80 százalékot tesz ki. A kedvező érték az elmúlt időszak gazdálkodásának eredménye. Az árterekről visszaszorulóban vannak a nemesnyarasok és a fekete dió, emellett a bálványfa és más invazív fajok eltávolítása pedig előírás valamennyi erdőgazdálkodó részére. Az „akáckérdés” kicsit megosztó, mert bár hivatalosan nem őshonos ez a fafaj, mégis része már a magyar tájnak, ellenálló faanyaga, nitrogénmegkötő képessége és különleges virágméze pedig már nélkülözhetetlen, termőhely-tűrése pedig a más fafajok számára „lakhatatlan” homoki területek fásítására is alkalmassá teszi.

A vaddisznóhajtások miatt korlátozásokra kell számítania a téli erdőkben túrázóknak Fotó: Vadex

Az őshonos fafajok mellett Fejér megye vadállományának helyzetéről kiderült: enyhe és folyamatos növekedés figyelhető meg a nagyvadfajok esetében. A megye déli részén korábban ismeretlen gímszarvasnak jelentős és genetikailag is értékes állománya telepedett meg, melyhez a növekvő erdősültség, a vizes területek, valamint a különféle élőhely-fejlesztések is hozzájárultak – folytatta Tóth Károly. A vaddisznó országos szinten növekvő állománynagysága Fejér megyében is jól érzékelhető a növekvő elejtések, a vadkárok, és a gépjármű-vad ütközések kapcsán. Az új vadászati törvény szankcionálja a kilövési tervtől való elmaradást, ezért a vadászatra jogosultak a jövőben bizonyosan szorosabb kontroll alatt tartják a rájuk bízott vadállományt. Az apróvadfajok állománya sokkal stabilabb, melyben a vadgazdán kívül a kialakult birtokszerkezetnek, valamint a ragadozógyérítésnek is nagy szerepe van. A veszettség elleni védekezés eredményeképp némiképp nőtt a róka állományának nagysága, emellett néhány éve felbukkant a jelenlegi hazai „csúcsragadozó”, az aranysakál is.

A megye legnagyobb erdő- és vadgazdálkodója, a VADEX Mezőföldi Zrt. eredményes évet zárt 2017-ben – derült ki. Számos területek terv felett teljesítettek, jól alakultak vállalkozási tevékenységek: a vadhús feldolgozása, a műszaki és a faipari ágazat. Jutott közjóléti tevékenységekre, illetve számos beruházás építésére. A Velencei-tó térségének emblematikus építménye, a Bence-hegyi kilátó immár szerkezetkész, tavasszal történik az átadása a nagyközönség részére – tudta meg lapunk Tóth Károlytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában