ÁSZ

2018.02.22. 15:15

Befejeződött az utóellenőrzés Csákváron

Az utóellenőrzés során az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat az intézkedési tervében a szabályszerű gazdálkodás érdekében vállalt feladatok egy részét nem hajtotta végre. Ezáltal nem biztosította a mérleg szabályszerű összeállításának feltételeit.

Borsányi Bea

Az utóellenőrzés során az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat az intézkedési tervében a szabályszerű gazdálkodás érdekében vállalt feladatok egy részét nem hajtotta végre. Ezáltal nem biztosította a mérleg szabályszerű összeállításának feltételeit. Az önkormányzat pénzügyi gazdálkodási helyzete értékelésének és gazdálkodása szabályosságának ellenőrzését az ÁSZ a 2010. január 1.–2013. június 30. közötti időszakra vonatkozóan végezte el. A jelentés tizenhét javaslatot tartalmazott. Az utóellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e. Az utóellenőrzés a 2014. április 30. és 2017. augusztus 22. közötti időszakra terjedt ki, és megállapította, hogy az előírt feladatokból hatot teljesen, kettőt részben, másik hatot pedig nem hajtottak végre.

Az ellenőrzésre Csákvár önkormányzata sajtóközleményben reagált. Kiemelik, a testület soron kívül tárgyalta az utóellenőrzésről készült jelentést, valamint az ÁSZ elnökének figyelemfelhívó levelében foglaltakat, és arról döntött, hogy a részben, illetve nem végrehajtott feladatok végrehajtására haladéktalanul kerüljön sor. Ugyanakkor egyhangúlag elutasították, hogy nem biztosították volna a mérleg szabályszerű összeállításának feltételeit. Elismerték viszont, hogy a megállapítás, miszerint nem készült a 2017. évi bevételek növelését és kiadások csökkentését célzó intézkedésekről előterjesztés, továbbá az utolsó kétévi költségvetési rendelethez az önként vállalt feladatok finanszírozhatóságáról előterjesztés, helytálló.

Hangsúlyozták, hogy Csákvár gazdálkodása stabil, az önkormányzat és intézményei bankszámlaegyenlege 2017. december 31-én meghaladta a 821 millió forintot, amelyből mintegy 150 millió forint a szabad költségvetési maradvány.

Az ÁSZ megállapításai szinte kizárólag adminisztratív, technikai hiányosságokra utalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában