Statisztika

2018.02.22. 10:00

Beérett a gyümölcs: rekordot döntött a hazai építőipar

Az előző hónapokhoz hasonlóan, decemberben is Magyarországon bővült éves összevetésben a legnagyobb mértékben az építőipar termelése az Európai Unióban. A növekedés mértéke 35 százalékos volt.

B. Kiss László

Ez derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által a héten  közzétett adatokból.

A szezonálisan kiigazított előzetes adatok szerint decemberben az euróövezetben 0,1 százalékkal, az Európai Unió egészében pedig 0,6 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása novemberhez képest.

Az eurózónában lelassult a növekedés üteme, novemberben még 0,5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva. Az unió egészében 0,6 százalék maradt a növekedés üteme. Decemberben, 2016 decemberével összevetve, az euróövezetben 0,5 százalékkal, a teljes unióban 1,5 százalékkal növekedett az építőipari termelés.

A legnagyobb havi szintű növekedést Romániából (4,5 százalék), Franciaországból (4,2 százalék) és Magyarországról (3,9 százalék) jelentették. Ugyanakkor 2016 decemberéhez képest a legnagyobb mértékben Magyarországon (35 százalék), Szlovéniában (21,2 százalék) és Lengyelországban (18,3 százalék) bővült az építőipar kibocsátása.

A korábbi stagnálás után repülőrajtot vett tavaly a hazai építőipar Fotó: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közli a lakásépítések, építési engedélyek tavalyi egész éves adatait. Az azonban már tudható, hogy tavaly az első három negyedévben összesen 7981 lakás épült hazánkban, 51,5 százalékkal több, mint az előző év, azaz 2016 azonos időszakában. Az építési engedélyek és bejelentések alapján a később megépítendő lakások száma 28 ezer 411, ez 32,7 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt.

Annak köszönhetően, hogy korábban soha nem látott mértékben, 29,6 százalékkal nőtt az építőpari termelés tavaly Magyarországon, az ágazat akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva. A miniszter kiemelte, hogy a növekedést a kormány lakáspiacot támogató intézkedései: az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítette.

A Székesfehérváron jelenleg már épülő lakások számát 600-700-ra becsüli Puska József, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari tagozatának elnöke.

A most épülő társasházak között egyaránt van tíz és 200 lakásos is.

Az építési kedv nem lanyhul, Puska Józsefnek konkrét tudomása van arról, hogy egy befektető további 200 lakást kíván építeni a megyeszékhelyen.

Ezek kisebb, ezáltal olcsóbb lakások lesznek, amelyekre azért mutatkozik igény, mert igencsak elszaladtak Fehérváron a lakásárak. A lakásépítésre sürgetőleg hat, hogy az új lakások áfája jelentősen mértékben emelkedik – a jelenlegi állás szerint – 2019 után öt százalék helyett 27 százalék lesz.

Vidéken is számos lakásépítés zajlik, jellemzően magánerős beruházásban. Több új lakóingatlan épül jelenleg is például Pákozdon vagy Iszkaszentgyörgyön. Az építőipar felfutását azonban fékezik a kapacitások korlátai, illetve a szakemberhiány – jegyezte meg lapunknak nyilatkozva Puska József, az építőipari tagozat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában