Megtakarításból, vagy hitel igénybevételével

2018.04.25. 10:00

Az első otthon megvásárlása nagy kihívás a fiataloknak

A fiatalok többsége nyitott a hitelfelvételre lakásvásárlás esetén – derül ki egy friss, 25 és 35 év közötti magyarok körében végzett felméréséből.

FMH

Az első otthon megvásárlása ma is nagy kihívás a fiatalok részére Fotó:illusztráció/Unsplash.com

A fiatalok a kölcsön mellett főként saját lakáscélú és egyéb megtakarításaikból tudják elképzelni a lakásvásárlást. A válaszadók közel fele számítana a családi segítségre is – ez tűnik ki az egyik lakástakarék-pénztár által végzett friss felmérésből. Egyre gyakoribb az első lakásálmok hitelből történő finanszírozása, amelyet a kedvező és kiszámítható konstrukciók még tovább ösztönöznek.

Általános tapasztalat, amelyet kutatási adatok is alátámasztanak, hogy az első lakás megszerzése óriási kihívás a magyar fiatalok számára. Az országos reprezentatív kutatás alapján a fiatalok elsősorban lakáscélú (64 százalék) és egyéb megtakarításból (58 százalék) vennék meg saját ingatlanjukat. Sokan vannak ugyanakkor olyanok is, akik hitelből valósítanák meg lakásálmukat: a megkérdezettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy kölcsön lenne a vásárlás potenciális forrása. A lakáskasszát 46 százalék nevezte meg lehetőségként, családi segítségre pedig 42 százalék számít. Ennél jóval kevesebben (19 százalék) vannak azok, akik örökségből teremtenék meg saját otthonukat.

Az első otthon megvásárlása ma is nagy kihívás a fiatalok részére Fotó:illusztráció/Unsplash.com

A lakáshitellel kapcsolatos konkrét kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a többség nyitott erre a finanszírozási megoldásra: 57 százalék jelezte, hogy szükség esetén felvenne lakáskölcsönt. A hitelfelvételre elsősorban a fővárosban és nagyvárosban élők, valamint a magasabb iskolai végzettséggel, rendszeres jövedelemmel rendelkezők voltak nyitottabbak. A felmérést végző lakáskassza szakértője kiemelte, hogy a fiatalok nemcsak nyitottak a lakáshitel-felvétellel kapcsolatban, hanem a többség tájékozottnak is mondható az elérhető konstrukciókat illetően. A válaszadók többsége ugyanis tisztában volt azzal, hogy a lakáshitel felvételekor önerőként felhasználható a korábban megkötött lakás-előtakarékossági szerződés, és a konstrukcióval az állami támogatás is igénybe vehető. A megkérdezettek közel fele tudta azt is, hogy lakásvásárláson kívül olyan más lakáscélokra is felhasználható a lakás-előtakarékossági hitelösszeg, mint például lakásfelújítás, korszerűsítés vagy akár a beépíthető konyhagépek megvásárlása.

Ha lakásvásárláson törjük a fejünket, akkor a szakértők szerint érdemes szétnézni a lakáshitel piacon: ma már számos hiteltermék közül választhatunk. Arra is van lehetőség, hogy olyan hitelt vegyünk fel, amelynek a törlesztőrészletei a futamidő végéig rögzítettek, így nem kell félnünk az elszálló havi részletektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában