Mire számíthatunk?

2023.03.19. 15:30

Az idei évben sokkal több bolt zárhat be, mint eddig valaha

Március elején elkészült a KSH legfrissebb felmérése, melyben arról számoltak be, hogy idén januárban 4,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Déri Brenda

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

A felmérésből kiderült, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 4,8%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. „Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7%-kal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3%-kal emelkedett.” -írják. 

De mindebből hogyan következtethetünk arra, hogy az idei évben zár be a legtöbb bolt?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az egyik internetes hírportálnak adott interjújában azt részletezte, hogy a boltbezárások szoros összefüggésben állnak az ársapkákkal. Korábban ugyanis, amikor a kormány bevezette az érintett élelmiszerekre az ársapkát, akkor még jóval kedvezőbbek voltak a gazdasági körülmények. 

„Az élelmiszeripar belföldi átadási árai a növekedési ütemet nézve 50 százalék fölé szöktek a tavalyi év végére, az élelmiszerboltokban viszont 50 százalék alatt ragadt a drágulás üteme” – fogalmazott a főtitkár. 

A fentieket figyelembe véve lehet, hogy ennek a tömeges boltbezárásnak a küszöbén állunk? 

Mindenesetre elgondolkoztató, hogy megyénk néhány településén tapasztalhattak már a helyiek ideiglenes és végleges boltbezárásokat. Talán még emlékeznek, hogy év elején Székesfehérváron a Fecskepart lakónegyedben bezárt az egyetlen kisbolt, majd ezt követően Tordason is, bár ott szerencsére, csak pár napra. De információink szerint hasonló fennakadások voltak nemrég Válban és Baracskán is. 

Igyekeztük felvenni a kapcsolatot az Országos Kereskedelmi Szövetséggel is, hogy tudnának-e konkrétabb megyei adatokkal szolgálni, de cikkünk publikálásáig nem érkezett válasz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában