Frissen Fejérből

2023.02.20. 20:00

Vakon vetett helyi adók - Az önkormányzatnak kell kinyomoznia a változásokat

Az önkormányzatok számára az egyik legfontosabb bevételi forrás a helyi kommunális adó, melyet minden település a közigazgatása alá tartozó ingatlanok után vet ki. Sok tulajdonos panasszal él, mert vagy más helyet kap csekket, vagy mert nem kap, és felhalmozódik a tartozás az évek során.

Palocsai Jenő

Kis, vagy nagy ház, belterület vagy zártkert, üdülő vagy bármi más, a magánszemélyek kommunális adója aláesik.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Nehéz idők, nehéz döntésekre kényszerítik az önkormányzatokat. A kiadások, például az energiaárak emelkednek, a bevételek pedig megcsappantak. Utóbbira jó példa a gépjárműadóval kapcsolatos változások. A jelenlegi helyzetben nem egy település vezetése a kommunális adó mértékének emelése mellett szavazott. A legtöbb helyen van különbség a fizetendő összegekben az állandó lakosok és másutt élők, sok helyen csak telkesnek nevezettek között. Ám az önkormányzat nehezen tudja behajtani, sőt már eleve kivetni az adót, mert nem tudja kinek, kire kell kivetni. A szabályok szerint az ingatlantulajdonosnak és a kormányhivatalhoz tartozó, területileg illetékes fölhivatalnak nem feladata bejelenteni az ingatlan eladását az önkormányzatnál, így az önkormányzat, mit sem tudva az időközben végbement adás-vételről, a régi tulajdonosra veti ki az adót. A korábbi birtokban lévő persze nyugodt, hiszen már nem az ő dolga az adózás, míg az új tulajdonos meg azért nyugodt, mert nem tud róla, hogy fizetnie kellene. Utóbbi nyugalma azonban talmi ragyogás, ugyanis az évek alatt felgyülemlő adótartozást egyszer majd felrója az önkormányzat. 

A probléma kapcsán felkerestük az illetékes hatóságot. A Fejér Vármegyei Kormányhivatal szakemberét kérdeztük, hogy mi a menete az ingatlanok tulajdonváltozásival kapcsolatban. Marton István kabinetvezetője arról tájékoztatott minket: - Sem az ingatlantulajdonost, sem az ingatlanügyi hatóságot nem kötelezi egy jogszabály sem arra, hogy bejelentse az ingatlan eladását az önkormányzatnál. Ez minden ingatlanra érvényes, legyen az zártkerti, külterületi, belterületi, művelési ágban levő, vagy abból kivett. A földhivatalnak sincs jogszabályi kötelezettsége arra, hogy az önkormányzatot külön értesítse a tulajdonváltásról, de erre nincs is szükség, hiszen az önkormányzatnak biztosítják a jogszabályok a díjmentes hozzáférést az ingatlan-nyilvántartáshoz. 

Ezek szerint ezen információkat nem látja azonnal és főleg automatikusan az önkormányzat, csak ha maga rá is keres. Felmerült a kérdés, hogy letölthet-e az önkormányzat ingyenesen tulajdoni lapokat, és ha igen, használják-e ezt az önkormányzatok? 

A kabinetvezető válaszában ez állt: -A helyi önkormányzat, mint adóhatóság ingyen jogosult a területéhez tartozó összes ingatlan és azok tulajdonosainak adatait évente egy alkalommal lekérdezni, ennek alapján pontos képet alkothat a területén fennálló tulajdoni viszonyokról, azok változásairól. A hatósági ügyekben is jogosult ingyenesen lekérni a tulajdoni lapot. 

Ennek a rendszernek azért vannak buktatói, mert több száz, sőt egyes városokban több ezer ingatlan van, és azok tulajdonosait, illetve a velük történő változásokat nem lehet minden évben egyesével ellenőrizni, ezért megkérdeztük, hogy van-e tervben olyan informatikai rendszer fejlesztés, vagy jogszabályi változás, ami elősegítheti ezen adatok láthatóságát?  

Marton István kabinet vezetőtől a következőt tudtuk meg: -Az ingatlan-nyilvántartásról szóló új törvény jövőre teljesen új, elektronikus ingatlan-nyilvántartási eljárást vezet be. A jogszabályváltozással az informatikai rendszer és a jogszabályi környezet is jelentős fejlesztésen és változáson esik át, amely még hatékonyabbá és gyorsabbá teszi mind a hatóságok, mind az ügyfelek ügyintézését. 

Szóval érdemes mindenkinek önellenőrzést tartani és szükség esetén jelezni az önkormányzatnak, hogy van a nevünkön ingatlan. Talán egy-két évig jól esik nem fizetni, ám ha a helyi rendelet által előírt összeget nem fizetjük be, akkor az az évek alatt összegyűlt tíz-, vagy akár százezreket a helyhatóság adó módjára behajthatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában