Kiemelkedő hazai adottságok

2023.02.13. 17:03

Kiszámíthatóság és függetlenség – szakmai fórum a geotermikus energia népszerűsítéséért

Székesfehérváron folytatódott a geotermikus energia alkalmazását népszerűsítő szakmai fórum. Vármegyénkben a kedvező természetföldrajzi adottságoknak köszönhetően kiemelkedő jelentőséggel bír a geotermikus energia hasznosítása.

Héjj Vivien

A geotermikus energia hasznosításának lehetőségeiről tartottak szakmai fórumot Székesfehérváron

Fotó: NAGY NORBERT

A geotermia szélesebb körű alkalmazásáról tartott szakmai fórumot a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Az országjárás célja, hogy minél több önkormányzatnak, piaci szereplőnek bemutassák a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket, és felhívják a figyelmet a március 1-jével hatályba lépő új szabályozásra.

Az önkormányzat képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a tanácskozáson megjelenteket.

– Nagy öröm és megtiszteltetés számunka, hogy Székesfehérváron köszönthetjük a frissen megalakult Magyar Geotermikus Klaszter rendezvénysorozatának résztvevőit. Mint ismeretes, a klaszter és a rendezvénysorozat az SZTFH égisze alatt jött létre – kezdte az alpolgármester.

– Székesfehérvár az ország meghatározó iparvárosainak egyike, vezető iparvállalatok sorát adja nemzetgazdaságunknak. Iparunk jellemzője a heterogenitás, a legjelentősebb technikai vívmányok jelenléte, alkalmazása, így a robotika, az ipar 4.0 területei is jelen vannak városunkban. Az elmúlt egy évben megtudtuk, hogy mit jelent kiszolgáltatottnak lenni az energiaellátás, energiabiztonság területén. Éppen ezért fontos a nemzet, a régió és a város számára is, hogy az energiaellátás minél diverzifikáltabb, ezáltal biztonságosabb legyen – magyarázta Lehrner Zsolt. Hozzátette, a föld mélyén található hő energiává alakítása, használhatóvá tétele az energia-önellátás felé vezető út egyik állomása lehet.

A városháza dísztermében tanácskoztak a szakmai fórum résztvevői
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szakmai fórumon előtérbe kerültek olyan témák, mint Magyarország energiaszuverenitása és a geotermikus energiában rejlő lehetőségek. Az előadások sorát Gonda Bence, az SZTFH stratégiai elnökhelyettese nyitotta meg, aki arról beszélt, az orosz-ukrán háborús konfliktus következtében kialakult energiaválság súlyos terhet ró a vállalkozásokra, az önkormányzatokra és a piaci szereplőkre egyaránt.

– A geotermia alternatív energiaforrást jelenthet Magyarország számára, hiszen hazánk adottságai nemzetközi szinten is kiemelkedők. Az Európai Unióban az első öt ország között vagyunk ezen a téren, viszont jelenleg is komoly kihasználatlan hőpiaci kapacitásaink vannak – fogalmazott Gonda Bence. A stratégiai elnökhelyettes hozzátette, március 1-jétől új, egyértelmű, kiszámítható és rugalmas szabályozás lép életbe, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony ügyintézést, egyúttal kiszámítható beruházások indítását ösztönzi országszerte.

A szakmai fórumon folytatásaként előadást tartott Káldi Zoltán országos bányakapitány és Fancsik Tamás földtani igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában