Ötszázezret ér Vazul fia

2023.01.06. 07:00

Színaranyban a Fehérváron koronázott király

Legalábbis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint, I. András királyunk az 2023-as évre tervezett emlékérem kollekció legértékesebb tagja.

Hajdú Marianna

Forrás: keptar.oszk.hu

Az MNB 2023-ban kibocsátásra kerülő emlékérmei 14 témában és 24 darabban készülnek. A már korábban megkezdett nyolc sorozatot folytatja a jegybank. Egy arany, kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz szerepel az idei kollekcióban. 

Az emlékérmék értékközvetítő szerepét is fontosnak tartják, így minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, nemesfém emlékérmek és színesfém változatok is készülnek.

A kollekció legértékesebb érméje nem más, mint az “Országépítő királyok Árpád dinasztiája” nevű sorozatból I. András király. Az egyetlen aranyérme a programban, amiből nem is készül csak ötszáz darab, értéke ötszázezer forint. Az ezüst 15 ezer forint, a színesfém változata 3 ezer forintért lesz megvásárolható. 

A Nemzeti emlékhelyek sorozat 10. elemeként a Pákozdi Katonai Emlékpark kapott helyett, melyet színesfémből készül 10 ezer darabban és 3 ezer forintért lesz kapható. 

Petőfi Sándor születésének 200-ik évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 30 ezer forint értékű ezüst érmével emlékezik meg az 1848/49-es szabadságharcról és nemzetünk egyik legnagyobb költőjéről. Színesfém változata 7500 forintért kapható majd.

A felsoroltakon kívül a Himnusz megírásának 200. évfordulójának is emléket állítanak egy 15 ezer forintos ezüst érmével, melynek színesfém változata is elérhető lesz 3 ezer forintos áron.

Folytatódnak olyan sorozatok is, mint a „Magyar származású Wolf-díjas matematikusok”, ahol idén Erdős Pál és Raul Bott kaptak helyet. A Hortobágyi Nemzeti Park lett a „Nemzeti parkok” sorozat új tagja.

Neumann János születésének idei 120. évfordulója alkalmából került be a  „Magyar felfedezők és találmányaik” soraiba, a „Magyar népmesék rajzfilmsorozat” talán legismertebb epizódját, “A só” című mesét örökítették meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában