Drágább környék a Palotaváros

2023.01.20. 17:30

A fél fizetés ára rámegy egy albérletre Székesfehérváron

Nincsen egyszerű dolga azoknak az egyedülálló személyeknek, pároknak vagy családoknak, akiknek havi szinten számolni kell az albérlet árával. Utánajártunk, hogy megyeszékhelyünk különböző városrészein mennyibe kerül az egyhavi bérleti díj.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: Pexels.com

Mindenekelőtt nem árt összegezni, milyen tényezők befolyásolják az albérletek árát. Elsők között szerepel a lokáció, azaz, hogy hol helyezkedik el az adott bérlemény. Ezt követi, hogy hány négyzetméteres, illetve hogy új vagy régi építésű a lakóépület. Megkerestünk egy ingatlanszakembert, aki elmondta, hogy Székesfehérváron egy kétszobás, régebbi panellakás bérlése, amely nem a belváros közvetlen közelében található, átlagosan 90 és 100 ezer forint között ingadozik. A belvárosban a hasonló típusú albérlet ára már 10-20 ezer forinttal drágább lehet havonta; míg az újabb építésű társasházak esetében ez az ár felkúszhat egészen 150-160 ezer forintig. A legmodernebb lakások pedig már 200 ezer forintba is kerülhetnek a bérlőknek. Természetesen ezek egyike sem tartalmazza a rezsi- és egyéb lakhatási költségeket, úgymint közös költség, garázs vagy parkolóhelybérlés.

– Az egyértelműen kijelenthető, hogy a belvárosban drágábbak az albérletárak, de az a tapasztalat, hogy ott egy teljesen más réteg keres albérletet, javarészt idősebbek. Hasonlóan drágább környéknek mondható a Fő utca, a Skála környéke és Palotaváros is. Ahol viszont némileg olcsóbb a bérlés, az a Vásárhelyi út. Ugyanakkor Fehérváron nincsen akkora árkülönbség az egyes albérletek között, mint mondjuk a fővárosban, ahol 50-100 ezer forint eltérés is lehet – részletezte a szakember.

Azt is megtudtuk, hogy jelenleg a kétszobás lakások a legkeresettebbek, a korosztály azonban kimondottan vegyes. Habár több a fiatal, illetve a fiatal pár, azért a családok és az idősebbek közül is sokan albérletben élnek. 

– Régebben, 15-20 évvel ezelőtt inkább csak a fiatalokat érintette az albérletkeresés, ma azonban ez a réteg kiszélesedett, átalakult a piac és megnőtt az igény az albérletekre – mondta.

Megnéztük továbbá azt is, milyen összegekkel hirdetik a tulajdonosok kiadó lakásaikat az interneten, és valóban hasonló árakkal találkoztunk, mint amiket az ingatlanszakértő is ismertetett. Volt azonban néhány különlegesebb lakás, amiért akár több százezer forintot is elkérnek havi szinten.

 

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában