Már ebben a hónapban kiírják a közbeszerzést

2022.12.03. 15:30

Szuper terv: a város összes közvilágítási lámpáját ledesre cserélik Fehérváron

Igen fontos fejlesztésen dolgozik a fehérvári városgondnokság: a megyeszékhely összes utcai lámpáját szeretnék jövőre takarékos ledre cserélni. Ezeknek már a fényerejük is szabályozható lesz.

Házi Péter

Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

- A tervezési fázis végén vagyunk, ha minden jól megy, akkor már ebben a hónapban elindul az új ledlámpákra vonatkozó közbeszerzés- mondta lapunk érdeklődésére Bozai István városgondnok. Amint megtudtuk, az elmúlt időszakban mintegy 1500 lámpatestet már átalakítottak, ezekben már a takarékos, de kellően erős megvilágítást adó led működik. Ilyen lámpák vannak például a Palotai úton vagy a József Attila utcában, s ott a fehérváriak megelégedésére működnek. Hátra van tehát még mintegy 11 ezer 500 lámpa átalakítása, erre írja majd ki a városgondnokság a közbeszerzést. Hogy ez pontosan milyen konstrukció lesz, azt még nem lehet tudni, de a cél egy tíz éves finanszírozást jelentő konstrukció lesz, (tehát nem a városgondnokság fizeti ki előre az átalakítás költségét),  s ezzel együtt 10 év garanciát is kérnek majd a led fényforrásokra.  

 

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a jövő nyár elején megkezdődhet Székesfehérvár összes közvilágítási lámpájának ledesre cserélése, s az elvileg 2023 legvégére be is fejeződik.

 

- Az alapvetően kevesebb energiát fogyasztó megoldásnak van még egy további, nagyon fontos tulajdonsága: a szabályozhatóság. A terv az, hogy este 11 órától másnap reggel 5-ig ötven százalékos teljesítményre vesszük vissza a ledeket, s ezzel további energiát, áramot tudunk megspórolni. Természetesen a gyalogátkelőhelyek környezetében a fényerőt nem csökkentjük – fogalmazott Bozai István, aki szerint a már említett Palotai úti, József utcai lámpák is így működnek, s nem jött lakossági panasz, hogy éjszaka kevés lenne itt a fény. A városgondnok is úgy tapasztalta, hogy a felére levett fogyasztás ellenére elég megvilágítást kapnak az „éjszaka közepén” is a közterületek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában