Közbeszerzések mérnökszemmel

2022.11.22. 11:30

Párbeszéd a verseny, a versenyeztetés tisztaságáért

A Közbeszerzési Hatóság (KH) kezdeményezte egy országos rendezvénysorozat létrehozását az Építési Vállalkozók Országos Szövetségével (ÉVOSZ) és a Magyar Mérnöki Kamarával (MMK) összefogva. A hét helyszín egyikeként Székesfehérváron került sor nemrég egy szakmai találkozóra.

Házi Péter

Szepes András, a megyei mérnökkamara elnöke és Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a rendezvényen

Fotó: Koji Melinda

A rendezvény szervezője a Fejér Megyei Mérnöki Kamara (FMMK) volt. Helyszínként az Óbudai Egyetem Budai úti kampuszát választották. A rendezvényt Szepes András, az FMMK elnöke nyitotta meg, és szólt annak jelentőségéről, hogy ez a közös képzés egy interdiszciplináris továbbképzésnek is minősíthető. A megjelentek egy része jogászként, másik részük tervező mérnökként érintett a témában, de jelentős szerepük van a műszaki ellenőröknek is. Ezek szerepéről a folyamatban a nap folyamán elhangzó előadások szóltak részletesebben.  

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kifejezte, szeretnék megelőzni azokat a vitákat, amikor a felek nem ismerik egymás véleményét. Ez most az az alkalom, ahol ki lehet szélesíteni a kommunikációt. Valahol mindegyik félnek igaza van, csak meg kell érteni egymás álláspontját. A felek véleményére, szakértelmére az eljárásnak szüksége van.

Wagner Ernő, az MMK elnöke videóüzenetben hangsúlyozta, időszerű volt ez a rendezvénysorozat egymás jobb megismeréséhez, ezért az MMK üdvözli ezt a folyamatot. Hiszi azt, az egymásra mutogatás helyett az együttműködésnek van csak perspektívája. Ez a beinduló párbeszéd a verseny, a versenyeztetés tisztaságát hívatott elősegíteni. Az előadások listája ezt a sokszínűséget mutatja. Soha nem volt talán fontosabb a gazdasági szereplők együttműködésénél, mint a jelenlegi helyzetben.

Ezt követően nyolc előadás hangzott el a nap folyamán, melyet közbeszerzési szakemberek, döntően jogászok és mérnökök tartottak. Az egyes blokkok utáni kérdések is jól jelezték, milyen tisztázatlan helyzetek adódhatnak a folyamatban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában