2021 végén 140 ezer háztartásban volt

2022.10.03. 08:00

Napelemek: bele lehet vágni, de körültekintően

Az energetika témakörében hívta találkozóra tagságát a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület

DH

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke

Fotó: Ihász Martin / DH

Napjaink égetően fontos témakörében a Nyitott Vállalkozói Klub őszi rendezvényén Szabó András köszöntője után A napelemfejlődés új irányai címmel tartott előadást Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, majd Werner Tamás villamos műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető.

Nem is olyan régen még a „nem mindig süt a Nap, nem mindig fúj a szél” érvrendszernél tartott a közmegítélés és a kormányzati hozzáállás. Lobbitevékenységük eredményeként ma már kiemelkedő mértékű a napenergia-szektor támogatottsága, és most ott tartunk, hogy a kormány 2023-ra 9000 MW napelemes kapacitást tervez. Szaporodnak a kereskedelmi és a saját célú napelemes erőművek, 2022 első félévében már elértük a 3500 MW-os napelemes kapacitást, jövő év végéig pedig 9000 MW-ra lehet számítani.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig kijelentette, „a kormány célja, hogy az atomerőmű biztosítsa a jövőben a hazai villamosenergia-felhasználás 50 százalékát, a fennmaradó részt pedig megújuló forrásokból, elsősorban napenergiából fedeznék.” Erre szükség is van.

Az elmúlt év végén 140 ezer háztartásban volt napelemes rendszer, amelyek a közhiedelemmel ellentétben télen is nagyon jól termelnek. 
Werner Tamás határozottan állította, tudatosan oda kell figyelni a fogyasztásra, ugyanis akkor látjuk majd meg, mennyit ér a villamos energia, ha egy esetleges túlfogyasztás miatt „megzuhan” az elektromos hálózat. Ez a tudatosság szükséges akkor is, amikor az ember eldönti, napelemet szeretne. Tudni kell, milyen célból, és mennyi pénzt szeretnénk ráfordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában