Frissen Fejérből

2022.10.11. 07:30

A lakosság több mint fele véleményt nyilvánított: kell új áruház Abára

Felgyorsultak az események az abai áruházépítés ügyében. Míg néhány hete még „csak” a lakossági véleménynyilvánítás zajlott, addig mára az áruház leendő területe is körvonalazódni látszik. No, persze a tervezés nem ma indult, hanem majdhogynem három éve. Mi történt ez idáig?

Héjj Vivien

Forrás: Önkormányzat / Facebook

– Az abaiak több mint fele egyértelműen kinyilvánította, hogy szeretné, hogy áruház nyíljon Abán. Aki az áruház ellen van, az az abaiak elsöprő, csendes többségével áll szemben. – kezdte az áruház kapcsán ez idáig történt előrelépések ismertetését Mikula Lajos polgármester.

Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat papír alapú kérdőíveken kérte ki a lakosság véleményét. A háztartások több mint fele élt a lehetőséggel, így az önkormányzati vezetés szerint a kérdőívek eredménye tükrözi a településen élők elsöprő többségének általános véleményét, miszerint kell egy új élelmiszerbolt Abára.

Az elmúlt években fel-felröppent az áruházépítés terve, ám a folyamatok részletei nem kerültek nyilvánosságra, így az sem meglepő, ha a közvélemény úgy érezte, az ügy elsikkadt. Pedig a csend oka immár egyszerűnek tűnik: a tárgyalásban érintett cégek kérésére az önkormányzat üzleti titokként kezelte még az informális tárgyalásokat is.

Az áruház ügyében az első személyes egyeztetésre 2019 decemberében került sor, ekkor egy holland székhelyű élelmiszer-üzletlánc képviseletében érkezett delegáció Abára, ám a cég csupán abban az esetben nyitott volna áruházat a településen, ha lett volna kész ingatlan, ahová be tudtak volna költözni. Ez akkor sem állt és jelenleg sem áll rendelkezésre. Két, németországi székhellyel rendelkező áruházlánc érdemben nem reagált az önkormányzat megkeresésére.

A Penny-Market Kft. képviselőivel először 2020 januárjában tárgyalt a városvezetés. A cég nyitott volt, az első tárgyalások után egy évig készültek a gazdasági számítások, melyek során megvizsgálták a települést és vonzáskörzetét is, s végül a kft. külföldi központja is jóváhagyta, hogy egyáltalán elkezdődhessenek az előkészítő munkák, a terület kiválasztása.

Forrás: Önkormányzat

A telekválasztás során több opció felmerült, végül az áruházlánc vezetői kizárólag a Rákóczi utca melletti területet találták alkalmasnak a beruházás megvalósításához. Hosszas egyeztetés eredményeként merült fel a mostani lehetséges helyszín, a temető és a Bercsényi utca közötti terület. A cég 2022 augusztusában hivatalos levélben közölte: kész áruházat nyitni Abán.

– Ahogyan látható, mozgott ez az ügy éveken keresztül, de csak majdnem három év után jutott el odáig, hogy reális esély van arra, hogy meg is nyíljon az új áruház. Aba önkormányzati vezetése az áruháznyitással azokat az embereket szeretné segíteni, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek, és nem tudnak könnyen, olcsóbb élelmiszerhez jutni. – olvasható a közzétett tájékoztatóban.

Nos, a helyszín tehát már megvan, jelenleg a szükséges méretű terület kialakításán dolgozik az önkormányzat, ugyanis az építkezéshez szükséges telek egy része magántulajdonban van. Legutóbbi információk szerint már csak egyetlen telekrész hiányzik ahhoz, hogy az áruház nyitásához szükséges terület adott legyen. Ha a telek tulajdonosa nyitott az eladásra, az újabb előrelépést hozhat. 

A témához kapcsolódó további cikkek: 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában