Fejlesztések

2022.09.01. 18:24

Tanévnyitóval avatták fel az új felcsúti általános iskolát (képgaléria)

Hét éve álmodták meg, terveztek, számoltak, pályáztak, s a szeptemberi évnyitón avatják fel a tizenhat tantermes általános iskolát, mondta el Mészáros László polgármester.

Zsohár Melinda

Forrás: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Köszönetet mondott az akkori polgármesternek, Mészáros Lőrincnek a közös álom beteljesüléséért. Az ünnepi évnyitón részt vettek Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Fejér megyei vezetők.

Az államtitkár leszögezte: a hat és fél milliárd állami költségvetéssel elkészült új intézmény jelentős mérföldkő egy település életében, Nem egyedi azonban e mégoly szép és korszerű iskola építése, hiszen az országban az előző ciklussal együtt összesen 4576 óvoda és iskola épült, illetve újult meg nemzeti forrásból, eu-s, megyei és helyi támogatások révén, mintegy ezer milliárd forint értékben. A korábban megkezdett energetikai korszerűsítések is mindennél időszerűbbé váltak, pedig még nem látszott előre a kirobban energiaválság. Jelenleg okostantermek kiépítése folyik országszerte, folytatván a korábban elkezdett internetes fejlesztést. Az EU illetékeseivel egyeztetve 9-es tanulóknak osztanak szét 120 ezer notebookot. Maruzsa Zoltán e helyütt is megköszönte a magyar köznevelés szereplőinek a munkáját, külön elismeréssel azért, hogy a nemzetközi diákolimpián minden idők legtöbb díját hozták el a magyar fiatalok.

 

A külsejében hagyományosságra törekvő, korszerűen felszerelt, téglaburkolatos új iskola természetesen megtartotta a nevét, az óceánrepülő Endresz Györgyét. Az iskolaigazgató, Sulyok Attila jelképesen képzeletbeli „repülőutazásra” invitálta a gyerekeket nyitóbeszédében, mondván: „Itt a kapitány beszél!” A jó iskolát sajátjának érzi mindenki, fejezte ki reményét, egyben vezetői ígéretet tett erre pedagógustársai nevében is. A korszerű épület, modern főzőkonyha, nagy tornacsarnok, felszerelt szertárak, kényelmes tantermek méltó környezetet biztosítanak a gyerekeknek, s a pedagógusok is tágas tanári szobát kaptak. Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója a hit és a remény erejéről szólt köszöntése alkalmával.

A felcsúti gyerekek nevében több osztály tanulói szerepeltek versekkel, köszöntőkkel, külön szeretettel üdvözölték az elsősöket. Az iskola túlnő a település keretein, mondta el Mészáros László polgármester, a környékbeli Bicskéről, illetve a falvakból is érkeztek tanulók. Idén 220 általános iskolás diák és 30 pedagógus kezdi meg a tanévet Felcsúton. Szép és biztonságos a külső környezet és az udvar, az impozáns belső átrium látványos központi eleme a kétszintes épületnek. Szokás szerint a katolikus és a református áldás is elhangzott a friss falak közöt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában