Az első fűtésszámlák után derül csak ki

2022.09.07. 11:30

A panellakás lesz a legdrágább Fejér megyében?

A távfűtéses lakásokra elvileg nem vonatkozik a rezsicsökkentés "csökkentése". Vajon emiatt népszerűbbek lettek a távfűtéses, különösen a panelból épült lakások? A válasz nem az egyértelmű igen.

Hajdú Marianna

Népszerűbbek lehetnek a panellakások a téglával szemben? Mennyire befolyásolhatja a vevői kedvet a rezsicsökkentés szabályozása?

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Fejér megyében a lakások nagyjából 20 százaléka távhővel ellátott, 40 százalékuk gázfűtéssel rendelkezik és csak elenyésző, mindössze 2 százalékuk használ valamilyen megújuló energiát. Ingatlanközvetítőket kérdeztünk arról, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján látnak-e változást a panel-, illetve a téglalakások népszerűségében, annak fényében, hogy a távfűtött lakások esetében elvileg teljes egészében marad a rezsicsökkentett ár.

Ami eddig drága volt, az most is drága

Horváth László ingatlanértékesítő szerint eddig még nem volt különösebb érdeklődés, rákérdezés arra, hogy mennyivel lenne olcsóbb egy panel kifűtése az egyedi fűtésű  lakásokhoz képest. Azt mondja, ahol költségemgosztó alapján számolják el a fűtési díjat, ott a lakók, érdeklődők kibogozzák belőle, hogy mégis mi várható. Véleménye az, hogy minden marad a régiben, mert a kisebb lakás egyébként is olcsóbb volt, a nagyobb drágább. A panellakásokra biztosan nem lesz kihatással jelen pillanatban, úgy véli, az összes törvényt, elszámlási számtant még senki sem ismeri, mert minden nap van valami meglepetés, így majd amikor a fűtési szezon beindul, akkor fog kiderülni, hogy a távfűtött lakások kelendőbbek lesznek-e.

A különbség lényeges

– Árérzékeny piacon vagyunk, árérzékeny országban, itt mindent az árak szabnak – mondja Birkás Péter. Tapasztalatai azt mutatják, mindegy, hogy mivel lehet fűteni, a hangsúly az ingatlan vételárán van, a vevők erre számolnak egy havi költséget. – Véleményem szerint a panellakások ára már megközelítette azt a szintet, amit sosem gondoltunk volna, hogy megközelít. Ezzel egyetemben minden más is emelkedik, főleg, ha azt nézzük, hogy egy panel- és egy téglalakás között lényeges különbségek vannak. A távfűtéssel az a gond, hogy gázzal állítják elő, tehát ha a gáz ára emelkedik, idő kérdése, és a távfűtés is drágulni fog.

Az ingatlanszakértő meglátása, hogy a drágulás nem is feltétlenül először a lakásokat fogja érinteni, mint inkább a korszerűtlen családi házakat. Valószínűleg lesz először egy megállás, majd egy törés, utána a piac fogja eldönteni, hogy felfelé vagy lefelé indulnak majd el az árak.

Lenullázódott a kereslet

Deres Zsolt tapasztalata az, hogy az elsők között hangzik el az érdeklődőktől a rezsire vonatkozó kérdés. Ettől függetlenül korainak tart bármit is kijelenteni, ugyanis a nyárvégi időszak – július-augusztus – az ingatlanpiacon uborkaszezon. Ilyenkor általában a kereslet jelentősen megáll, ami szerinte az idei évben még hatványozottabban így volt.

– Azt tapasztaltuk, hogy augusztusban szinte lenullázódott a kereslet, csak azok vásároltak ingatlant, akik élethelyzetből fakadóan kényszerhelyzetben voltak és muszáj volt nekik lépni. A befektetői réteg már korábban eltűnt, akik hitelre vásároltak – ők egy jelentősebb réteg – a kamatemelések miatt megint csak szinte teljesen eltűntek. Az elmúlt egy-két hónap tendenciáját még nem érdemes nézni, mert túl kevés érdeklődő van. Valószínűleg az ősz folyamán fog kiderülni, hogy ténylegesen mennyire befolyásolják a piacot a megemelkedett rezsiköltségek. Jelen pillanatban nem látok olyat a piacon, hogy nagyobb bizalommal lennének a távfűtés iránt, és ezáltal jobban előtérbe kerültek volna a panellakások, vagy nagyobb kedvvel vásárolnák azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában