Frissen Fejérből

2022.08.19. 18:00

Vészforgatókönyv Pátkán - Horgászok tehermentesítik a tározót

A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége által kezelt halgazdálkodási vízterületként számon tartott Pátkai-víztározó péntekre a 360-370 cm-es vízállásra apadt, és – bár az előttünk álló napok csapadékában megint sokan bíznak –, további csökkenés várható.

Tihanyi Tamás

A csökkenő víztömegű tározóban még mindig sok a hal

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tározó legfelső része, az úgynevezett „kis tó” már több hete kiszáradt, és jelenleg a középső tavon is csak öblözetekben, a mélyebben fekvő területeken található víz. Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezetője pénteken délben elmondta: a tározón kialakult egy elzárt terület, az ott lévő halak megmentése érdekében szombaton fognak munkába.  

A szövetség elnöksége a kialakult helyzetre való tekintettel az elmúlt napokban vészforgatókönyvet dolgozott ki, amelyben először kérvényezte a terület vészhelyzeti lehalászására vonatkozó engedélyeket, hogy adott esetben az általuk kezelt más vizekbe át tudják menteni a halakat. Nagy Attila, a HOFESZ társadalmi elnöke azonban a feol.hu-nak pénteken leszögezte, hogy ezt mindenképpen szeretnék elkerüli, ezt csak a végső esetben tennék meg, mert a tározó nem halnevelde, ezért rosszul lehalászható annak ellenére, hogy még mindig jelentős víztömeg van a mederben.  

– Nem ötletszerűen döntöttünk, egyeztettünk halászati és más szakemberekkel, majd végül arra jutottunk, a halászati tevékenység hatalmas kockázatot jelentene a halállomány számára, mely nagy valószínűséggel tömegével sérülne, pusztulna el a hálóban – szögezte le Nagy Attila. – Bár a vízállás kritikusan alacsony, az összeszűkült víztér kiváló fogási lehetőségeket biztosít. Minél többen horgásznak a tározón, és a szabályok adta kereteken belül haza is szállítják a kifogott zsákmányt, a kopoltyúszám csökkentésével annál jobban tehermentesítik a vízteret. Halgazdálkodási hasznosítójaként kötelességünk megőrizni horgásztársaink vagyonát ebben a kétségkívül nehéz helyzetben.  

A képen nincs horgász, de miután a HOFESZ arra buzdítja a horgászokat, hogy jöjjenek és csökkentsék a kopoltyúszámot, egyre többen jönnek el ismét szeretett tározójukhoz 
Fotós: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az egykori horgász világbajnok hozzátette, a napokkal ezelőtt nyilvánosságra hozott felhívásnak már van hatása, növekedett a tározó látogatottsága. Egyelőre abban bíznak, hogy késő őszre normalizálódhat a helyzet, akkor, az addig lehulló csapadék függvényében tudnak további döntéseket hozni. Elárulta azt is, hogy lépésüket a „zöld” szempontokat hangoztatók már megtámadták azzal, hogy a rossz helyzetben lévő halakra most rászabadították a horgászokat, pedig ez most már szükséges intézkedés volt, amely a nagyobb bajt igyekszik megakadályozni.  

– Minden lehetőséget figyelembe vettünk, és ez a megoldás a legésszerűbb – összegzett a feol.hu-nak a HOFESZ elnöke.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában