Egyre veszélyesebb a helyzet

2022.07.03. 20:26

Ismét lélegeztetik a Velencei-tavat

Tihanyi Tamás

Egyelőre egészségesek a halak, de gyorsan megváltozhat a helyzet

Forrás: MOHOSZ

A nagyon meleg, teljesen csapadékhiányos időszak miatt továbbra is folyamatosan csökken a tó vízszintje, egyelőre nincs olyan – sem természetes, sem mesterséges tényező –, amely ezt a folyamatot megállíthatná: összegzett a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége. Tette ezt azután, hogy az agárdi vízmérve a hétvégén 80 centi alá csökkent, amely érték már 50 centiméterrel van a minimális üzemi vízszint alatt.    

A MOHOSZ emlékeztetett arra, hogy bár bő egy évvel a tavaly júniusi jelentős halelhullások után még nem jelentkezett újabb halpusztulás, de ebben jelentős szerepet játszott az, hogy az idei évi tavaszi-nyári átmenet viszonylag fokozatos volt, különösen a tavalyi hirtelen váltáshoz képest. Az elmúlt forró napok jellemzően szelesek voltak, amely ugyanakkor fokozta a párolgás mértékét. A tó és a halállomány jelenleg még „tartja magát”, mint ahogy sajnos a csapadéktalan, szaharai hőség is. Szerencsére a vízminőség a csekély vízállás ellenére egyáltalán nem rossz, így abban lehet reménykedni, hogy a hőség kedden talán alábbhagy, és némiképp javul a halak és a tó számára nem túl kedvező helyzet.  

Az illetékes vízügyi igazgatóság mindenesetre a tavalyi évhez hasonlóan elkezdte a tó oxigénnel való dúsítását, hogy megelőzze az esetleges halpusztulást. A berendezés – amely négy nagy teljesítményű szivattyúból áll – másodpercenként egy köbméternyi vizet forgat meg. Egyelőre Agárdnál működik egy ilyen szerkezet, de rövidesen Velencénél és Gárdonynál is üzembe helyeznek egyet-egyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában