Frissen Fejérből

2022.07.24. 10:57

A Fejér megyei gazdák búzáját Lajoskomáromban, az Akácligetben öntötték össze

A gyűjtőpontokról, valamint az erdélyi testvértelepülésről, Zselykről származó búza Kitzberger István hidegvérű kancafogatán érkezett az Akácligetbe. A Fejér megyei búzagyűjtő napot és aratófesztivált Lajoskomáromban rendezték, a búzára áldást mondott Decmann Tibor evangélikus lelkész és Lindmayer Miklós katolikus káplán.

V. Varga József

Búzaösszeöntés – az előtérben Varga Imre István, az agrárkamara megyei elnöke

Forrás: V. Varga József

Amint megtudtuk: a gyűjtés augusztus 26-áig tart, a szervezők négy gyűjtőponton – Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. (Székesfehérvár), Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt., Lajoskomáromi Győzelem Mezőgazdasági Kft. és Baki-Trans Kft. (Besnyő) – várják a gazdák által felajánlott búzát, illetve a pénzadományokat. A búza egyik részét liszt, másik részét kenyér formájában osztják majd szét a rászoruló honfitársainkat segítő szervezeteknek, intézményeknek szerte a Kárpát-medencében.

– A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program erős alapokon nyugszik, lehet világjárvány, háború vagy természeti csapás, közösen végig visszük missziónkat, és segítünk egymáson – hangsúlyozta Varga Imre István, az agrárkamara megyei elnöke.

Fateknőbe került a búza – Reizinger Tibor (b), Vajda György, Horváth Vivien, Kiss Norbert Ivó és Varga Imre István
Forrás: V. Varga József

A Fejér megyei búzagyűjtő napot és aratófesztivált Lajoskomáromban rendezték szombaton délután az Akácliget árnyas fái ölelésében. Az eseményen köszöntőt mondott Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke, Kiss Norbert Ivó, a Fejér Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke és Horváth Vivien, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője.

– Fejér megye az idén is mindent megtesz, hogy hozzájáruljon a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program sikeréhez – fogalmazta meg egyebek között Varga Imre István. – Tudom, nehéz évünk van. Az évtizedek óta nem tapasztalt aszály miatt a július elején számított adatok szerint másfélmillió tonna búzával lesz idén kevesebb. De mi ilyen helyzetben is itt vagyunk, és összefogunk, mert ilyenkor ezt kell tennünk.

Áldást mondott Decmann Tibor evangélikus lelkész (b) és Lindmayer Miklós katolikus káplán
Forrás: V. Varga József

– A program az évek során az egyik legszélesebb társadalmi bázison nyugvó jótékonysági kezdeményezéssé vált a Kárpát-medencében. Üzenete futótűzként terjedt el a világban élő magyarok körében. Létrejötte óta a nemzeti összetartozás érzésének erősítése és karitatív jellege mellett hagyományaink megőrzéséért is felel – tette hozzá.

A megyei elnök köszönetet mondott a gazdálkodók felajánlásaiért, külön is kiemelte, hogy Szigli Zoltán Gyula, a Bakonyalja Gazdakör elnöke, a gazdakör, valamint cége egyaránt 1–1 tonna búzát ajánlott fel.

Horváth Vivien projektvezetője hangsúlyozta: – A 2011-ben útjára indult program mára a legszélesebb tömegeket megmozgató karitatív tevékenységgé nőtte ki magát. Egyik lényege, hogy családon, közösségen és nemzeten belül mindenki ereje és képességei szerint hozzáteszi a magáét, és támogatja egymást a közös boldogulásért. Nemcsak segélyt kínál az embereknek, hanem a vetőmag adományok révén esélyt is ad.

A színpadi műsorban szavalattal közreműködött Gábor-Hartmann Gabriella és Zámbó Vanessza, aratóének-csokorral Lindemann Mónika és Horváth Erzsébet. Az Alba Regia Táncegyüttes senior csoportja kalotaszegi, szatmári, alapi, bagi és dél-alföldi táncokkal örvendeztette meg a nagyérdeműt. Vendéglátással a Lajoskomáromi Gazdakör szolgált, a programot helyitermék-bemutató és kézműves foglalkozás egészítette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában