A technológiával együtt fejlődünk

2022.06.22. 07:05

Régi és újkori jövőkutatásról és azok hatásairól beszéltek a kollégiumban

Szakmai napokat tartottak a József Attila Kollégiumban (JAK). A rendezvény, illetve előadássorozat zárórendezvényén Rab Árpád jövőkutató beszélt a technológiai fejlődésről, mely a szakember szerint jelentősen befolyásolja az emberi faj fejlődését is.

Palocsai Jenő

Rab Árpád jövőkutató beszélt a technológiai fejlődésről, mely a szakember szerint jelentősen befolyásolja az emberi faj fejlődését is

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A gyorsan fejlődő világ, különösen a számítógép, illetve az internet világa olyan robbanásszerű változásokat idéz elő, amit a fiatalok, a tanulók könnyen követnek, ám oktatóiknak, tanáraiknak is fejlődniük kell. Ezen analógiát követve indította útjára a JAK azt a rendezvénysorozatot, mely közelebb hozza a két csoportot annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak közösen dolgozni.

A JAK igazgatóhelyettese, Nyikusné Tatai Szilvia elmondta: – A digitális kultúrára alapoztuk ezt a három napot, hogy a pedagógusok egy kicsit nyitottabban álljanak ahhoz, hogy már ez a jövő. Ezért csütörtökön az Alba Innovárt látogattuk meg, ahol kipróbálhattuk egy robot irányítását vagy például a VR-szemüveget, ami sokaknak újdonság volt. Hétfőn kollégiumi, szakmai jellegű előadást hallhattak a kollégák a kollégiumi fejlesztésekről. Kedden Rab Árpád jövő- és trendkutató tartott előadást a JAK színháztermében.

A Corvinus Egyetem docense, az Akadémia tagja a digitális kultúra diákokra gyakorolt hatásairól tartott előadást. A neves szakember néha szinte megdöbbentő dolgokra hívta fel a hallgatóság figyelmét. A jövőkutató bizonyítékokat hozott arra, hogy a jövő minden korban foglalkoztatta az embereket, így sokan már a huszadik század hajnalán repülő autókat vizionáltak és olyan könyvdarálókat, melyekből a felaprított tudomány vezetékeken jut el a diákok agyába. Kiderült, hogy sok, a saját korában látomásszerű víziónak tűnő elképzelés vált valósággá évek múltán.

Rab Árpád kijelentette, hogy a 19. század végéig az emberek java nagyon rosszul élt, rendkívül magas volt a csecsemőhalandóság, ezért a sorban születő gyerekek ugyanazt a keresztnevet kapták, hogy ha egy megmarad, akkor annak mindenképpen az legyen a neve. Ha kettő maradt meg, ami nem volt túl gyakori, akkor mind a kettőt ugyanúgy hívták. Aztán a 19. században felgyorsult a fejlődés, ami mindenre hatással van. Azt hinnénk, hogy csak használjuk a technológiát, de valójában mások vagyunk, mások lettünk általa, mint a régi emberek. Jó példa erre, hogy kétszer, sőt akár háromszor annyi ideig élünk, mint a korábbi évszázadok szülöttei. Az akkori kor öregjei, amikor 40 évesen meghaltak, csúnyák és buták voltak.

Az előadás során kiderül, hogy a mai fiatalok helyzete sem könnyű, hiszen olyan grafikával készített virtuális valóságban játszhatnak, aminek a felbontása jobb, mint a való életé, vagyis nehéz őket a való világban bármivel is elkápráztatni, motiválni. Az internet világa pedig olyan kapcsolatokat teremt, hogy észre sem vesszük, mennyire kinőttük a Föld nevű bolygót, hiszen sokan szinte ki sem mozdulnak otthonról.

Az első, hagyományteremtő céllal megszervezett JAK Kollégiumi Szakmai Napokat a tervek szerint rendszeresen megtartják majd, bízva abban, hogy kezdetben a városi, majd a megyei kollégiumok is átveszik ezt a szokást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában