Piros, lédús élvezet

2022.06.08. 14:00

Drágább lehet idén a cecei dinnye

Várhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők – közölte a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az árakról nem adtak ki pontosabb becslést, de azt már most sejteni lehet, hogy a termelési költségek jelentős emelkedése 30 százaléknál nagyobb áremelést is indokolhat. Ennek apropóján kerestük fel Fazekas Gábort, Cece polgármesterét, aki maga is őstermelőként termeszti és árulja a lédús gyümölcsöt.

Kecskés Zoltán

Hamarosan beleharaphatunk egy szelet „mézédes ceceibe”

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Az Agroinform közleményéből pedig már az is kiolvasható, hogy a magyar dinnye kilónkénti ára várhatóan a főszezonban sem csökken 170–180 forint alá, ami elsősorban a magasabb termelési költségekkel, illetve a termőterület csökkenésével magyarázható.

Ön egyetért a fenti kijelentésekkel?

– A termelési költségek drasztikus emelkedése (műtrá­gya, vetőmag, oltott palánta beszerzési ára, növényvédő szerek, fóliák, munkabérek) 30%-nál magasabb áremelkedést is indokolhatna, de az a kérdés, hogy a piac hogyan reagál erre, hiszen a kereslet nagyban befolyásolja az árakat. Az, hogy kevesebb lehet az összes termény, az valószínű, hiszen az ültetett terület országos szinten csökkent, hogy milyen termésátlagok lesznek, az az elkövetkező hetekben derül ki, amit az időjárás döntően befolyásol. A mi termesztő régiónkban (Dél-Fejér és Tolna megye) tudomásom szerint jelentős csökkenés nincs, legnagyobb a Szabolcs-Szatmár megyei régiónál jelentkezik.

Milyen állapotban van most a cecei görögdinnye a földeken?

– Most mindenki azon igyekszik, hogy ki tudja takarni a fólia vagy a fátyolfólia alól az állományt, és a szükséges kezeléseket (sorközművelés, növényvédelem) el tudja végezni, melyet a gyakori záporok megakadályoznak. Az állományok fejlettsége megfelel az ebben az időszakban várhatónak.

Mi a helyzet a sárgadinnyével, amit, ha jól tudom, hamarosan elkezdhetnek szedni?

– Sárgadinnyét az országban nagyobb területen fóliasátrakban nevelnek, melyek betakarítása a Magyar Dinnyetermesztők Egyesületének jelzése alapján napokon belül várható. A szabadföldi sárgadinnyék a göröggel együtt fognak érni, s kerülnek a piacra.

Milyen mennyiséggel, milyen árakkal számolhatnak Ön szerint a vásárlók idén nyáron?

– A mennyiséget még nem lehet prognosztizálni, de úgy gondolom, a cecei dinnyét már évek óta kereső és fogyasztó polgárok számára a termelő kollégák biztosítani fogják az ellátást. Az árakról nem szeretnék jósolni, ezt sok tényező befolyásolja, nemcsak a termelők szándéka, de a költségek növekedésének meg kell jelenni az árképzésben is.

Hol lesznek kaphatók a messze földön híres termékek, a cecei piacon, illetve az út szélén?

– Hagyományosan meg fognak jelenni az út melletti standokon, a környékbeli településeken közvetlenül a fogyasztóknak kínálva a termelőktől, valamint a Balaton környékén és számos dunántúli városban, mint például Győrben, Kisbéren, Tapolcán, Pápán és Székesfehérváron, valamint a főváros kereskedőinél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában