Betegség, fogyatékosság

2022.06.29. 15:00

Adókedvezmények, amelyekről talán nem is tudtunk eddig, pedig léteznek

Számos olyan betegség, súlyos fogyatékosság van, amellyel olyan személyi kedvezményt lehet igénybe venni, amivel csökkenteni lehet a magánszemélyek összevont adóalapját. Ezeket a kedvezményeket nem csak az adóbevallással egyidőben és nem csak a bevallásban érintett évre vonatkozóan lehet igényelni.

Baráth Eszter

Képünk illusztráció

Forrás: pixabay

Az adóalap csökkentése szempontjából három csoportot vesznek figyelembe, amelyek valamelyikébe tartozó személyek súlyos fogyatékossággal élő személynek számítanak. Egyrészt, akik fogyatékossági támogatásban részesülnek, másrészt azok, akik rokkantsági járadékot kapnak, valamint azok a személyek, akik a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenvednek, vagy a listán szereplő valamely fogyatékossággal él.

Utóbbi listája rendkívül hosszú, számos betegséget felsorol. Többek között szerepel rajta a hallási fogyatékosság, a mentális és viselkedészavarok, a látási fogyatékosság, a mozgásszervi fogyatékosság, a pervazív fejlődési zavarok, a schizophrenia, a schizotyoiás és paranoid zavarok, a daganatos betegségek, a súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek, az emésztőrendszeri betegségek, az endokrin és anyagcsere betegségek, a veleszületett enzimopátiák és betegségek valamennyi típusa.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal tájékoztatása szerint azok a személyek, akik a felsorolt kategóriák valamelyikébe tartoznak, vagy a kormányrendeletben szereplő valamely betegséggel élnek együtt, a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, a fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján igényelhetik a személyi kedvezményt. Ezeket a dokumentumokat az adóelőleg-nyilatkozat leadásakor, az adóbevallás leadásakor nem kell benyújtani, viszont az elévülési időn belül meg kell őrizni az igazolásokat.

A fogyatékossági állapot kezdő napját minden esetben az orvosi igazolás tartalmazza, ettől a naptól kezdve lehet igénybe venni a személyi kedvezményt. A Nemzeti Adó és Vámhivatal azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kedvezmény kizárólag azokra a hónapokra igényelhető, amelyek során a fogyatékossági állapot fennáll. Abban az esetben, ha ez az állapot ideiglenes, például a vonatkozó kormányrendeletben szereplő betegségek valamelyikéből kigyógyul az érintett személy, akkor a kedvezmény abban a hónapban vehető figyelembe utoljára, amikor a fogyatékossági állapot megszűnik.

A kedvezmény összege havonta a mindenkori minimálbér harmadának megfelelő összeg. Fontos kiemelni, azokra a hónapokra is igényelhető a kedvezmény, amikor az adózó nem rendelkezett munkaviszonnyal. Ennek azonban az a feltétele, hogy az érintett személy rendelkezzen annyi összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő adóval, amelyből levonható az egész éves kedvezmény összege.

Amennyiben valaki rendelkezik a felsorolt dokumentumok, igazolások valamelyikével, de eddig nem vette igénybe a kedvezményt, azt visszamenőleg is megteheti. Ehhez önellenőrzést szükséges benyújtani az öt éves elévülési időn belüli időszakra vonatkozóan, minden évre külön-külön. mindez azt jelenti, hogy amennyiben érintett személy 2022. december 31-ig egészen 2016-ig visszamenőleg korrigálhatja adóbevallását, amennyiben betegségét igazoló dokumentuma azt megelőzően lett kiállítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában