Egy új világ küszöbén állva

2022.05.03. 16:00

Teljes világgazdasági és politikai átrendeződés várható a háború miatt?

A 40 milliós Ukrajna lakosságának több mint 20 százalékát kisebbségek alkotják, akiknek túlnyomó többsége, mintegy 7 millió fő, orosz nemzetiségű. Akik tömbben, a nyersanyagokban gazdag és jelentősen iparosodott keleti országrészeken, a Donyec-medencében, a Luhanszki körzetben és az annektált Krím-félszigeten élnek.

Lukácsy József

Orosz katonai járművek a zaporizzsjai atomerőmű bejáratánál

Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az új évezred második évtizedében Oroszország regionális nagyhatalommá és világpolitikai tényezővé vált. Az euro-atlanti övezet országai felé az volt a kérése, követelése – amire egyébként ígéretet is kapott –, hogy a NATO ne tolja ki határait kelet felé, tehát a volt szovjet érdekszféra országait ne integrálja kvázi egyszerre a nyugati katonai szövetségbe, és ne alakítson ki ezeken a területeken katonai támaszpontokat. Nem így történt. Mint tudjuk, a közép-kelet-európai országok a Baltikum országaival együtt nemcsak a NATO tagjaivá váltak, hanem felvették őket az Európai Unióba is. A 2014-es kijevi Majdan téri puccsal Ukrajna egy orosz­ellenes, de Amerika-barát országgá formálódott, az oroszok számára egy neuralgikus ponttá vált ebben az összefüggésrendszerben. 


Amerika egyre inkább hanyatló világpolitikai vezető szerepét még jobban gyengítené, ha Kína, Oroszország és az Európai Unió között kialakulna egy kölcsönösségen alapuló gazdasági és politikai együttműködés. Ezért az Egyesült Államok Európát a migrációval, Oroszországot az Ukrajna által képviselt amerikai érdekek útján próbálja ellehetetleníteni. Kína már nehezebb dió lesz, hiszen a jenkik közel 25 ezer milliárd dollárnyi adósságát nagyrészt kínai hitelek fedezik. Az elmúlt két évtizedben Oroszország tárgyalásos úton próbálta elérni geopolitikai követeléseinek teljesítését. Az euro-atlanti világ lekezelő és cinikus magatartást tanúsítva, érdemi válaszokat nem tudott vagy nem akart adni ezekre a kérdésekre. 


Persze a katonai megoldás, a háború mindig elfogadhatatlan, a földdel egyenlővé tett országok, a megnyomorított emberéletek és a több ezer áldozattal együtt. A nemzetközi kapcsolatrendszer útjait mindig fenn kell tartani. Amerika a XX. században is jó néhányszor a világ különböző tájain háborúkat provokált – lásd Korea, Vietnam, Kuwait, Irak vagy Afganisztán esetét –, lehetőleg minél távolabb saját földrajzi és politikai határaitól, majd utólag nem kis nyereséggel újjáépítette őket. Megőrizve ezen régiókban politikai és katonai befolyását. 


Katonai invázióval Oroszország nem tudta néhány nap alatt megadásra kényszeríteni Ukrajnát. Ma már konvencionális háborút folytat az ukrán alakulatokkal szemben, így próbál elérni egy olyan katonai helyzetet, amely kedvez politikai céljai megvalósításának. Az unió politikusai fari­zeus játékot adnak elő. Egy részük a béke szükségességéről hadovál, másrészt az ő döntéseiknek is köszönhetően tonnaszámra érkezik a NATO-tagállamokból a legmodernebb haditechnika Ukrajna területére. Azaz a békét saját költségükön fegyverszállítással támogatják. Oroszországot a legsúlyosabb szankciókkal próbálják kizárni a nemzetközi gazdasági és pénzügyi körforgásból, az orosz energiaforrások importjának drasztikus csökkentésével együtt. Mivel a globális gazdaság és kereskedelem hálózatszerűen működik, vagyis minden mindennel összefügg, a súlyos szankciók mindig visszahullnak kezdeményezőikre. Elsősorban Nyugat-Európában a megvalósult energiakrízis az áram, a gáz és a benzin árának folyamatos emelkedésében tapasztalható. Az élelmiszerválság még csak ezután következik. Egyre többet lehet olvasni és hallani arról, hogy a világ egy teljes gazdasági és politikai átrendeződés küszöbére érkezett. 


Ukrajnát 1989-ben már befogadták a NATO-partnerség programjába, ami a szervezet előszobáját jelenti. Az Európai Bizottság elnökasszonya most azzal kecsegteti az ukrán elnököt, hogy országát gyorsított eljárással felveszik az Európai Unióba. Vagyis Oroszország provokálását tovább folytatják. Ahonnan a külföldi cégek kereskedelmi láncai is kivonulóban vannak. 


Az egyetemes és európai kulturális örökség kiemelkedő műveinek világhírű szerzőit törlik az intézményes oktatásból és a művelődési élet különböző rendezvényeinek repertoárjából. Világhírű orosz előadóművészek fellépési szerződéseit érvénytelenítik, nemzetközi sportszövetségek szüntetik meg orosz szövetségeik tagságát, tiltják ki sportolóikat az európai és világbajnokságokról. És nyugaton élő oligarchák vagyonát zárolják csak azért, mert orosz származásúak. Mintha a kollektív bűnösség elvét gyakorolnák. Ismerős, ugye? 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában