Megvitatták

2022.04.20. 08:00

Számos fontos téma volt napirenden Móron

A közelgő ünnep, a Szent György-heti Vígasságok lebonyolításának rendje, módja, illetve a város következő életének tervezése, a városfejlesztési stratégia volt a képviselőtestületi ülés két témája kedden reggel.

Palocsai Jenő

A fakanálforgató versenyen a móri rendelőintézetben dolgozók Gastro Medic bajnok csapata talál kihívót a hétvégén

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Két napirendi javaslatot is tárgyalt a képviselőtestület. Az első a Móri Szent György heti Vigasságokkal kapcsolatos kérdés volt. A napirend megvitatása során városatyák nyugtázták azt a megállapodást, amely rögzíti, hogy a megszokott módon a Móri TDM bonyolítja le az előttünk álló hétvégén zajló eseménysorozatot, melyben főzőverseny, kiállítások és futóverseny is várja az érdeklődőket.

A másik napirendi pont pedig egy TOP-Plusz támogatási rendszeren belüli költségnövekmény-pótlás megvitatása volt.

- El kell készítenie a településnek a 2021-27-es uniós időszakra a fenntartható városfejlesztési stratégiát - mondta Fenyves Péter. A polgármester hozzátette: - Ez a feladat korábban megyei szinten volt, de most lekerült helyi szintre. A stratégiát el kell készíteni és erre biztosítottunk most forrást, hogy rögzíthessük, milyen új szempontok szerint alakítja ki a település jövőjét?

Járási és települési pénzek egyaránt vannak az említett támogatási rendszerben és az 1,3 milliárdos keret már rendelkezésre áll, ám előtte a sorrendiséget kell elfogadni a stratégiának megfelelően. Mint megtudtuk, az olyan nagy, központi beruházásokat mint a városi piac, ez nem érintené. Ebbe a sorba kisebb projektek tartoznak, mint például a volt tüdőgondozó helyére tervezett fogyatékkal élők napközi otthona, illetve további felszíni vízrendezések, közvilágítás korszerűsítési programok és ehhez hasonló fejlesztések.

Arra a kérdésre, hogy az agglomeráció fejlesztése szerepel-e a stratégiában, azt a választ kaptuk a város vezetőjétől: - Ezt az első helyen determinálja az Országos Területrendezési Terv. A város Vértes felőli része a történelmi borvidék része is egyben, így ott további enyhítés beépítésre nincs. Nem csökkenhet a borvidék mérete 500 hektár alá, mert akkor sok támogatástól elesik az ágazat. Emiatt a lakóterületek fejlesztése a Vértes irányában blokkolva van, így nem tudjuk lakóterületbe vonni az ottani utcákat, dűlőket, bármennyire is nagy lenne rá az igény.

A polgármester beszámolójából kiderült, hogy kizárólag 60 négyzetméteres mezőgazdasági célú ingatlant lehet építeni a szóban forgó területeken és azok méreteit ellenőrizni fogja majd a hatóság. A mezőgazdasági épületek vízzel történő ellátása sincs benne a tervben, ugyanakkor a villamosítás már megtörtént.

Most zajlik egy projekt a kőfejtő felé, a zártkerti fejlesztési programnak köszönhetően. Abban útépítés és a villamosítás a támogatott. Vízvezetéket kizárólag társulási alapon lehetne kiépíteni, ám az magával vonná a rendkívül drága szennyvízbekötést is, hiszen a szóban forgó ingatlanok természetvédelmi területen fekszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában