Frissen Fejérből

2022.04.03. 10:18

Ilyen gyönyörűséges autóbuszok kezdik meg szolgálatukat nyáron a megyeszékhelyen

Az Ikarus gyár udvarán mutatták be szombat délelőtt azt az elektromos autóbusz-típust, amelyből nyártól 12 darab érkezik, s veszi át a hagyományos buszok helyét a székesfehérvári közösségi közlekedésben. A projekt összköltsége – a szükséges töltők kiépítésével együtt – 2,2 milliárd forint.

Héjj Vivien

Forrás: Cser-Palkovics András / facebook

A korábban már tesztelt elektromos autóbusz-típusból 12 érkezik a megyeszékhelyre, ráadásul az ízig-vérig fehérvári buszokat helyben gyártja majd az Ikarus. A gyár udvarán Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők, Cser-Palkovics András polgármester, Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója és Németh Tamás, a Volánbusz Zrt. helyi közszolgáltatás vezetője közösen nézték meg az új, helyben gyártott buszok egyikét. A jelenlegi tervek szerint az első elektromos autóbuszok már idén nyáron forgalomba állhatnak. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, a projekt dupla öröm a város számára, hiszen amellett, hogy közlekedési és környezetvédelmi szempontból is fontos előrelépést jelent ez Székesfehérvárnak, ráadásul a Volánbusz közbeszerzési eljárásán az Ikarus lett a nyertes ajánlattevő, így hosszú idő után újra helyben gyártott buszok állhatnak forgalomba a megyeszékhely útjain. – Ez a 12 elektromos autóbusz, valamint az ehhez kapcsolódó töltési kapacitás kiépítése összesen 2,2 milliárd forintba került. Ehhez 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a magyar kormány, a fennmaradó részt a város finanszírozza. Azt gondolom, ez egy fenntartható konstrukció. Ha ezt tudnánk folytatni, akkor látok reményt arra, hogy ez a 12-es flotta folyamatosan bővülhessen – beszélt a részletekről a polgármester hozzátéve, a közösségi közlekedés népszerűsítéséhez hozzájárulva az új buszokon már kiépített Wi-Fi-hálózat várja az utasokat. A hamarosan forgalomba álló szóló kivitelű, kéttengelyes, alacsony padlós elektromos autóbuszok futásteljesítménye egy töltéssel nagyjából 200-250 kilométer. Vargha Tamás országgyűlési képviselő a pozitív környezeti hatások kapcsán kiemelte, egyetlen elektromos autóbusz éves közlekedése mintegy kétezer személyautó használatát válthatja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában