Felsőoktatás

2022.04.22. 17:30

Első helyen most a gazdasági szak

A számok azt mutatják, országos viszonylatban idén szeptemberben legtöbben gazdálkodási és menedzsment alapszakon szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. Utánajártunk, mit mutatnak a megyei adatok. Vajon helyi szinten is ez a legnépszerűbb szak?

Héjj Vivien

Mintegy százezren jelentkeztek a felsőoktatásba

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szerdai napon elindult a 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás ügyintézési szakasza. A jelentkezések leadása után megtörtént az elektronikus felvételi adatbázisban rögzített adatok feldolgozása, így már a jelentkezők folyamatosan nyomon követhetik az E-felvételi felületen a személyes adataikat, jelentkezéseiket, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaik feldolgozottsági státuszát, valamint a közhiteles nyilvántartásból származó információkat, adatokat. Az ügyintézés július 7-ig tart, ezt követően várhatóan július 21-én hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat.

A 2022 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre mintegy százezren jelentkeztek, közel 2700-zal kevesebben, mint az előző évben. A felvi.hu adatai szerint a felvételizők 64 százaléka alapképzést jelölt meg első helyen, míg osztatlan képzésre 11 402 fő, felsőoktatási szakképzésre pedig 5992 diák jelentkezett. Mesterképzési szakot 18 188 tanuló jelölt meg első helyen.

A statisztikákból kiderül, országosan a legnépszerűbb területek az első helyes jelentkezések alapján a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi és a műszaki képzések. Az országos adatok szerint – ugyancsak az első helyes jelentkezések alapján – a legnépszerűbb alapképzési szak az előző évekhez hasonlóan idén is a gazdálkodási és menedzsment lett, amelyre 5097-en jelentkeztek, ezt követi a pszichológia, az ápolás és betegellátás szak, a kereskedelem és marketing, valamint mérnökinformatikus képzés.

Ami a megyei adatokat illeti, a rendelkezésre álló statisztikák szerint 1139 tanuló jelölte meg első helyen Fejér megyei kötődésű felsőoktatási intézmény valamely szakját. A Dunaújvárosi Egyetemre mindösszesen 692-en jelentkeztek, közülük legtöbbet, egészen pontosan 120-an választották a szakoktató szakot, így az alapszakok közül idén ez vezeti a népszerűségi listát. Továbbá 105 fő jelölte meg első helyen a mérnökinformatikus képzést és 58-an szeretnék tanulmányaikat az intézmény gazdálkodási és menedzsment szakán elkezdeni.

Az ország három helyszínén működő Kodolányi János Egyetem Székesfehérváron tanulható alapszakjai közül – igazodva az országos eredményekhez – legtöbben a gazdálkodási és menedzsment szakot preferálták, első helyen 16 leendő tanuló jelölte meg. Népszerű volt még az emberi erőforrás, a turizmus-vendéglátás valamint a szociális munka alapszak.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára jelentkezők többsége ugyancsak a gazdálkodási és menedzsment szakon megszerezhető diplomával szeretné átlépni a munkaerőpiac küszöbét. Emellett kifejezetten népszerű idén a kizárólag Fehérváron tanulható sportközgazdász mesterképzési szak, amelyre 41 leendő egyetemista jelentkezett.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára felvételizők közül első helyen legtöbben a földmérő és földrendező mérnöki alapszakot jelölték meg, a jelentkezők számában ezt követte a mérnökinformatikus és a villamosmérnöki alapképzési szak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában