Hamarosan elkészül az új híd

2022.04.15. 20:00

A tereléssel járó munkák a nyári szezon kezdetére befejeződnek Szabadbattyánban

A Budapest–Balaton kerékpárút építése kapcsán Szabadbattyánban, a Nádor-csatornán épülő új közös hídra a közúti forgalom pár héten belül visszaterelhető lesz. A pontos dátumról a NIF Zrt. nem adott tájékoztatást lapunknak.

V. Varga József

Olvasóink egy része attól tart, a híd nem készül el időben

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hídépítés a Nádor-csatornán továbbra is kellően borzolja a kedélyeket az autósok körében. A napokban az is felvetődött sokakban, hogy a nyári szezon kezdetéig nem készülnek el az új közös híddal.

A 7-es főút Szabadbattyán belterületi részén, a Nádor-csatorna felett új közös közúti és kerékpáros híd épül, a munkák a Budapest–Balaton kerékpárút építése kapcsán folynak. A beruházó ígérete szerint: április végéig elkészül az új híd, s a meglehetősen jelentős forgalom visszatérhet az egysávú pontonhídról a megszokott „kerékvágásba”. Olvasóink viszont attól tartanak, hogy az ígéret csorbát szenvedhet, a híd nem készül el időben. És a csúszás – a nyári szezon közeledtével – egyértelműen élhetetlenné teszi a közlekedést a településen.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs titkárságát kérdeztük a témában. Válaszukban eloszlatták a kétségeket, miszerint: az ideiglenes forgalomtereléssel járó munkák a nyári szezon kezdetére befejeződnek. Jelentős torlódást sem a kivitelező, sem pedig a közösségi közlekedést bonyolító Volánbusz nem jelzett, a forgalom folyamatosan és rendben bonyolódik az átterelt szakaszon. 

Kitértek arra is, hogy a Székesfehérvár és Polgárdi közötti 16,75 kilométeres szakaszon három új kerékpáros híd épül a 7–8-as számú Fehérvárt elkerülő autóút, valamint Szabadbattyánban a Nádor-csatorna és a Sárvíz-Malomcsatorna felett. Mindhárom hídon jelenleg a befejező munkák zajlanak, a szóban forgó, Nádor-csatornán épülő hídra a közúti forgalom pár héten belül visszaterelhető lesz. A pontos dátumról nem adtak tájékoztatást.

A NIF Zrt.-től azt is firtattuk: hogyan állnak a munkálatok a Budapest–Balaton kerékpárút egyes Fejér megyei szakaszain.

A Budapest és Etyek közötti 23,1 kilométer hosszú szakaszon tavaly szeptemberig a legtöbb részen elvégezték a kivitelezési munkát a törökbálinti raktárvárosi út mellett haladó szakasz, illetve a biatorbágyi viadukt kivételével. Az idén, a március végéig terjedő időszakban a viadukt munkái zajlottak, áprilistól a befejező munkálatokat végzik. Amennyiben a műemléki jellegű beavatkozások megtörténnek, a munka befejezése várhatóan májusra tolódik. 

A Biatorbágy és Etyek közötti festői környezetben haladó kerékpárút műszaki átadása 2021. szeptember végén megtörtént. Az Etyek és Tordas közötti 12,3 kilométeres szakaszon áprilisig elkészültek a földmunkák, az alépítmény és az aszfalt kötőréteg beépítése. Etyek belterületén a Sajgó-patak híd átépítése során már a fél útpálya elkészült, valamint a Kossuth Lajos utca burkolatszélesítésének munkái is megkezdődtek. 

A Tordas és Velence közötti 17,5 kilométeres szakaszon jelenleg az útépítési munkák zajlanak. A Velencei-tótól Székesfehérvárig tartó, több mint 24 kilométer hosszú szakasz részben a meglévő, Velencei-tó körüli turisztikai kerékpáros útvonalat követi. Jelenleg a Kisfalud és Székesfehérvár közötti részen épült új nyomvonalú kerékpárút, ami egy új kerékpáros aluljárót is tartalmaz a 7-es főút alatt, a főút forgalmát biztonságosan külön szinten keresztezve. A munkák március végén elkészültek, a forgalomba helyezési eljárás lefolytatását követően várhatóan május 12-éig az elkészült szakaszt megnyithatják a közlekedők számára.

A Velence és Székesfehérvár közötti fennmaradó, több mint 22 kilométeres szakasz jelenleg előkészítés alatt áll, itt a Budapest–Balaton kerékpárút forgalma a jelenleg meglévő kerékpárút-szakaszokon bonyolódik.

A negyedik és egyben utolsó szakasz a Székesfehérvár és Balatonakarattya közötti mintegy 28,5 kilométer hosszú kerékpárút. Az építési munkák nagy erőkkel folynak, áprilistól a kivitelezés befejező munkáit végzik: aszfalt kopóréteg építése, forgalomtechnikai létesítmények kivitelezése, kerékpáros átvezetések kialakítása, közvilágítás-építés, valamint tereprendezés zajlik.

A Kőszárhegy és Polgárdi közötti 630 méter hosszú szakaszon a Fejérvíz Zrt. közműkiváltását követően a kerékpárút építési munkái várhatóan hamarosan megkezdődnek, melyek tervezetten a második negyedév végére készülnek el.

A Polgárdi és a 710-es főút közötti 10,4 kilométeres szakaszon az aszfaltburkolat 98 százaléka elkészült, a forgalomtechnikai jelek felfestése történik. A 710-es számú főút és a Balatonakarattya közötti szakaszt február 14-én forgalomba helyezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában