Idegenforgalom

2022.03.01. 20:00

Sikeres lesz-e a szállodaipar idei éve? Fejér megyei szakértőket kérdeztünk

Sikeres lesz a szállodák idei éve? A kérdésre most még a tapasztalt turisztikai szakemberek sem mernek határozott igennel válaszolni, de bíznak abban, hogy „elindult valami jó”, s ha még nem is érik el, de az év végére a szálláshelyek forgalma megközelítheti a 2019-es esztendőét.

Dávid Erzsébet

Nagyon készülnek a március 15-i és a húsvéti időszakra a megyei szállodák

Forrás: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Kíváncsiak voltunk, hogy a tavalyi, járvány miatti kényszerbezárások után miként alakul a megye szállodáiban a vendégjárás, a tulajdonosok, üzemeltetők mit várnak a következő hónapoktól. Ezúttal a megye északi, valamint déli részének és Székesfehérvárnak egy-egy szálláshelyét kerestük meg kérdéseinkkel. A 45 szobás székesfehérvári Szárcsa Hotelnek kizárólag az elmúlt 31 sikeres év jelentette azt az alapot, amely lehetővé tette számára a járvány miatti kényszerbezárás túlélését, s munkavállalói nagy részének megtartását.

 

Mint Ritter Judit ügyvezető elmondta, a tavalyi nyár – bár a forgalom elmaradt a 2019. évitől – még jól alakult, de a novembertől mostanáig terjedő időszakot – az év végi ünnepeket kivéve – már a gyenge vendégjárás jellemezte, illetve jellemzi. A hétvégék erősebbek, de hét közben kevés a vendég. Hiányoznak a külföldi üzletemberek, a járvány miatt elmaradtak a céges rendezvények, konferenciák, üzleti ebédek. Pedig a Szárcsa mindent megtesz vonzerejének növeléséért. 

 

Átalakította a wellnessrészleget, élménymedencét, szaunát, jakuzzit hozott létre, s megpályázta a négycsillagos minősítést. Ritter Judit szerint az idei évet lecsökkent árbevétel és megnövekedett költségek jellemzik. Az utóbbi bizonyítására megemlítette, hogy a gáz ára a két és félszeresére, az energiáé a háromszorosára nőtt, aminek következményeként évi 50 millió forinttal emelkedtek a vállalkozás kiadásai. De drágultak az alapanyagok, a munkához szükséges eszközök, s magasabb lett a munkavállalók bére is. Mindezek miatt némi áremelésre is kényszerültek. A gondokat pedig észszerű takarékossággal – például a munkaerőhiány miatt az étterem korábbi zárórájával – igyekeznek valamelyest mérsékelni.

 

Az ügyvezető a problémák ellenére optimista. Mégpedig azért, mert bár az idén a korábbinál óvatosabbak s szinte az utolsó pillanatig kivárnak a vendégek, az eddigi foglalások azzal biztatnak, hogy ha a járvány kedvezően alakul, a március 15-i hosszú hétvégén legalább fél, a húsvéti ünnepeken pedig telt házuk lesz. A foglalási kedvet jó csomagajánlatokkal és rugalmas lemondási feltételekkel is próbálják növelni. Fejlesztésekkel igyekszik megsokszorozni két szállodájának vonzerejét a megye északi részén, Móron működő Möllmann Ház.

 

A Hétkúti Wellness Hotelben már tavaly jelentős felújításokat végeztek, most pedig a munkálatok idejére már bezárt Öreg Prés Fogadóban dolgoznak a mesteremberek. A patinás épületegyüttes a nyár elejére, a vállalkozás 30. születésnapjára újul meg. Bár a tavalyi nyár a Covid ellenére jól sikerült náluk, az év első két hónapja nem hozott erős forgalmat. A hétvégéken még telt háznak örülhetnek, de hét közben nagyon hiányoznak a korábbi vendégkör zömét alkotó üzletemberek – mondta Möllmann Csaba igazgató, hozzátéve, hogy az eddigi szálláslekötések alapján a húsvéti hosszú hétvégére legalább 75-80 százalékban megtelik vagy telt házas lesz a szálloda. Annak ellenére is, hogy a nyersanyagok, az energia, a szolgáltatások drágulása miatt a vendégek a korábbinál 10-15 százalékkal magasabb számlára számíthatnak.

 

A megye déli részének turisztikai gyöngyszeme, a tündéri vendégházakból álló, lajoskomáromi Páskom Cottage a vállalkozásszerkezetének és több lábon állásának eredményeként sikeresen túlélte a tavalyi több hónapos kényszerbezárást. Bár a turizmusból élő cégek kaptak némi központi segítséget a járvány miatti gondok enyhítésére, de mint Mosberger Mihály, a létesítmény házigazdája, irányítója megjegyezte, nem segítségre, hanem a bevételkiesés miatti kompenzációra lett volna szükségük. A múlt évi kényszerszünetet egyebek mellett a wellness fejlesztésére használták ki, s hozzáláttak egy fine dining étterem építéséhez is.

 

Bár az idén óvatosabbak a szálláslekötésekkel és csak rövidebb távra terveznek a vendégek, az eddigi foglalások alapján a vállalkozó bízik benne, jó éve lesz a Páskomnak. Bár mint megjegyezte, a szállodaipar idei esztendeje amolyan fekete ló, mivel a járvány miatt most még nem igazán tudni, miként alakul. Az azonban biztos, hogy nem lesz mentes a gondoktól, azért sem, mert jelentősen megnőtt a vendégfogadáshoz szükséges eszközök, anyagok ára, s többe kerül a munkaerő is. Azt pedig egyelőre megjósolni sem lehet, hogy az orosz–ukrán háború milyen hatással lesz, lesz-e hatással a hazai turizmusra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában