Frissen Fejérből

2022.03.26. 12:00

Dinnyés „kastélya” újra régi fényében ragyog

A dinnyési településrész talán egyetlen régi, épített örökségét sikerült megmenteni azzal, hogy az önkormányzat felújította a Vajky-kúriát.

S.Töttő Rita

Kulturális tér lesz a több, mint kétszáz éves épületből

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Pénteken este, tavaszi hangulatban kerülhetett sor a Vajky-­kúria ünnepélyes átadójára. Tóth István polgármester elmondta: uniós pályázaton nyertek 42 milliós támogatást, ehhez tettek hozzá 124 millió forintot, továbbá 10 és fél millió forintból berendezték. 
– Büszkék lehetünk, Gárdony gazdagszik – hangsúlyozta a városvezető, akihez csatlakozott Dinnyés önkormányzati képviselője, Szabóné Schneider Anikó, aki a helyiek által csak „a kastély”-nak hívott több, mint 200 éves épület múltját foglalta össze az ünneplőknek: 
– „A kastélynak” története van: ezt a különleges hangulatú kúriát Vajky György felsőörsi prépost építtette az 1820-as években, aki idős korára ide­költözött Dinnyésre és haláláig itt élt – tudtuk meg, ahogy azt is: az épület a második világháború után megsérült. Felújítása után 1956-ban tsz-iroda lett, majd orvosi rendelő és pártiroda kapott benne helyet. Később közösségi tér volt, tánc­- estekkel, mozival, bálokkal tarkított programok helyszíne, majd általános iskola is működött benne. Most ismét fontos szerephez jut az épület, amely a Dinnyési Hagyományőrző Központ területén található. Kulturális tér lesz, ahová olyan programokat hoznak, amelyre akár még Budapesten is felkapják majd a fejüket – ígérte Szabó Bill Béla, a kúria intézője. Az első kiállítás megnyitójára is sor került az átadáson: Bere Róza alkotásait láthatja a kúriában a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában