Frissen Fejérből

2022.02.13. 09:00

Százezrek maradnak a Fejér megyeik zsebeiben is

A héten több alkalommal is tartott sajtótájékoztatót Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselő. Bár úgy tűnik, mintha unos-untalan ezt hallanánk, mégis érdemes összefoglalni az üzeneteket, mert a saját zsebünkről, saját holnapunkról van szó.

Baráth Eszter, FMH

Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselő

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez különösen igaz akkor, ha a 25 év alattiak személyijöve- delemadó-mentességéről, a ga- rantált bérminimumról és a minimálbérről van szó. Törő Gábor és Vargha Tamás országgyűlési képviselő ezt próbálta pótolni sajtótájékoztatóján. 

 

– A 25 év alattiak az átlagbérig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. A kedvezmény igénybevétele automatikus: külön nem kell kérni, és nem is kell nyilatkozni róla a munkáltatónál – mondta Vargha Tamás, aki felhívta a figyelmet, hogy azok a fiatalok, akik eddig vegyes adózást választottak (például ekho), fontolják meg, hogy módosítják nyilatkozatukat, és erre az évre már nem kérik ezt az adózást, mert a kormány idei ajánlata értelmében nem kell szja-t fizetniük. Vargha Tamás kiemelte, a baloldallal ellentétben a kormánypártok úgy gondolják, meghatározó a minimálbér és a garantált bérminimum szintje is. 

 

– Fontos, hogy a gazdaság megerősödéséből és a tavalyi GDP-emelkedésből származó jövedelmekből mindenki részesüljön – mondta a képviselő. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, valamint a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességével több százezer forint marad a munkavállalóknál – hívta fel a figyelmet Vargha Tamás. – Gyurcsány Ferenc kormányzása idején azt üzente a fiataloknak, hogy „el lehet menni Magyarországról” – emlékeztetett Törő Gábor ország­gyűlési képviselő. – A fiatalok elhelyezkedési lehetősége az ő kormányzásuk alatt szinte lehetetlen volt, akkor volt a legtöbb munkanélküli fiatal. Ezek szekerét tolja Fazakas Attila is, aki egy kis koncért újra hatalomba juttatná azokat, akik egyszer már tönkretették az országot – emelte ki Törő Gábor.

 

A fiatalok adómentességével kapcsolatban felhívta Törő Gábor a figyelmet, hogy sokan a napokban kapták meg az idei első bérüket, amely mintegy 65 ezer forinttal magasabb is lehet. A képviselő elmondta: – Ha két 25 év alatti összeházasodik, akkor a fiatalok az első házasoknak járó adókedvezményt nem az esküvőt követő hónaptól, hanem 25 éves koruktól számított 24 hónapon keresztül vehetik igénybe. – 25 év alatt csak annak kell adónyilatkozatot adnia, aki nem kéri a kedvezményt, illetve annak, akinek a több forrásból származó jövedelme az idén meghaladja az 5,2 millió forintot – zárta Törő Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában