Érdemes minél előbb!

2022.01.05. 14:00

Vissza a feladónak - Hogyan cseréljük vissza az ajándékainkat?

A korábbi évekhez hasonlóan most is voltak néhányan, akik valami miatt a karácsonyi ajándékként kapott ruhákat, elektronikai eszközöket és egyéb tárgyakat visszavitték a boltokba, vagy éppen cserélni kívánták azokat. Megnéztük, mi a helyzet ezzel kapcsolatban Székesfehérváron.

Baráth Eszter

Vannak, akik visszaviszik a karácsonyi ajándékaikat

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bármennyire is szeretnénk a legjobb ajándékot adni karácsonyra, és választjuk a szerintünk tökéleteset, még ebben az esetben is előfordulhat, hogy a megajándékozott félnek nem tetszik, nem jó a mérete, vagy egyszerűen nincs rá szüksége. Éppen ezért sokan úgy kezdik az újévet, ahogy a legtöbben az előzőt zártuk, boltokat járva, embereket kerülgetve, a bevásárlóközpontok környékén pedig hosszú percekig üldögélve a kialakult forgalmi dugóban. Ilyenkor azonban már a vásárlás célja megváltozik, a legtöbben nem másoknak keresnek ajándékot, hanem a kapott tárgyakkal a kezükben érkeznek meg a boltokba. A legtöbb üzlet a termékek cseréjére vagy azok árának visszatérítésére, ahogy az év során bármikor, ebben az időszakban is lehetőséget ad. Az ünnepek utáni tapasztalatokkal kapcsolatban megkérdezett ruházati, elektronikai és sportáruházak többségében a korábbi évekhez hasonló helyzetről számoltak be. Néhányan természetesen minden évben azért jönnek a boltokba, hogy megváltoztassák karácsonyi ajándékaikat, de ez a szám idén sem volt kimagaslóan több, mint korábban.

 

A megkérdezett ruházati és sportüzletek mindegyikében a termék visszavételének feltétele, hogy a ruhából ne legyen kivágva a címke és meglegyen a vásárlást igazoló blokk is. A boltok eltérő időintervallumot határoznak meg abban a tekintetben, hogy a vásárlástól számítva mennyi ideig lehet visszavinni a termékeket. Van olyan üzlet, amely akár egy évet is biztosít, de vannak, amelyek hat vagy annál kevesebb hónapot, ezért érdemes időben cselekedni, ha a csere mellett döntöttünk. Az elektronikai termékek esetében viszont nem ennyire egyszerű a helyzet. Más szabályok vonatkoznak az online és az üzletben való vásárlás esetére és más-más előírások a különböző termékekre. Az viszont minden esetre igaz, hogy a vásárlást igazoló nyugtának és jótállásnak meg kell lennie, valamint a termékeknek és azok csomagolásának sértetlennek kell lennie, de vannak olyan eszközök is, amelyeket csak bontatlanul vesznek vissza. Amit már kibontottunk, arra is vigyázni kell, hogy karc- és sérülésmentesen vigyük vissza azokat az áruházba. Elmondható tehát, hogy nagy vonalakban megegyeznek a termék-visszavásárlási, -kicserélési szabályok, de érdemes minél előbb gondolkodni és utánajárni, hogy egy-egy boltban mire kell figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában