Apáczai ösztöndíj

2022.01.27. 11:00

Ösztöndíjat kapnak a szakképzés diákjai

A technikumokban és szakképző iskolában már két évfolyam kap általános ösztöndíjat, a most futó tanév második felétől nagyobb összegű juttatásban is részesülhet mintegy kétezer diák – adta közre az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Majer Tamás

Szakképzésben részt vevők a Váci Mihály Technikumban

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A havi 16–34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjakra a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek pályázhatnak – jelentette be Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára. – A program az anyagi ösztönzés mellett tehetséggondozó támogatást is biztosít a fiatalok számára, 3 milliárd forint forrásból – tette hozzá.

 

Az Apáczai ösztöndíjprogram részletes pályázati feltételei elérhetőek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján is. Online február 7-ig, 23:59 percig lehet beküldeni a pályázati anyagokat.

 

– Az Apáczai ösztöndíjprogram elindításával még egy erős érvet szolgáltatunk amellett, hogy minél több jó képességű, okos fiatal válassza a szakmaszerzést. A szakképzés küldetése kettős: egyrészt fogódzót kell kínálnia a lemorzsolódástól fenyegetetteknek, másrészt utat kell nyitnia a továbbtanulni szándékozók előtt. Az új ösztöndíj mindkét feladat teljesítéséhez hozzájárul, keresett szakmát, tisztességes béreket garantáló végzettséghez segítheti a nehezebb élethelyzetből, szerényebb anyagi lehetőségekkel indulókat. A kimagasló tehetségeket felkarolásukkal és fokozott támogatásukkal az egyetemekig kísérheti el, diplomaszerzésre bátoríthatja a program – mondta Pölöskei Gáborné.

 

Az Apáczai ösztöndíjprogram támogatási időszaka 2022. február 1-től, maximum 19 hónapra, a projekt 2023. augusztus 31-ig tartó időtartamában, a rendelkezésre álló keretösszeg mértékéig nyújtható. A felmenő rendszerű ösztöndíjprogram részeként a jelenlegi pályázati kiírást követően szeptemberben újabb kiírás megjelenése várható.

 

Olyan diákok pályázhatnak, akik első szakmájuk megszerzése érdekében tanulnak, egy szakképző iskola vagy egy technikum 9–10. osztályos diákjai, nappalisok. Továbbá: a pályázat benyújtását megelőző tanév év végi minősítésében kapott osztályzataik átlaga eléri a 3,5-öt, valamint a pályázat benyújtásakor vagy az azt megelőző öt évben hátrányos helyzetűnek minősültek, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában