Frissen Fejérből

2022.01.18. 11:30

Jelentős újvárosi beruházásokat jelentett be Szijjártó Péter, kormányzati támogatással

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dunacell Dunaújvárosi Cellulózgyártó Kft. gyárában jelentett be egy, a kormány által támogatott hétmilliárd forintos fejlesztést, majd a Szent Pantaleon Kórházban vett részt a Családbarát szülészet pályázaton elnyert forrásból megvalósított fejlesztés átadásán.

DH

Szijjártó Péter a Dunacell gyárában jelentett be egy újabb komoly támogatást

Forrás: Németh Ádám

A Dunacell félkész termékek előállításával foglalkozott eddig, erős pozíciókkal rendelkezik az élelmi rostok előállításának piacán, és most egy olyan technológia-transzfer bevezetésére készülnek, amely után helyben tudnak előállítani készterméket. A fejlesztés 7 milliárd forintból, kormányzati támogatással valósul meg.

 

Az eseményen részt vett többek között Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, Pintér Tamás dunaújvárosi polgármester, Josef Otto Rettenmaier, a JRS-csoport vezérigazgatója, valamint Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon kórház főigazgatója is. Utóbbi beszédében utalt arra, a város ipari mivolta mellett közlekedési és transzfercsomópont is. Kiemelte, a Szent Pantaleon Kórház megyei szintű kórház, felkészült az említett sajátosságokból fakadó különleges ellátási igények kielégítésére.

 

Szijjártó Péter arról beszélt, az önellátás képessége kulcsfontosságú lett, és az élelmiszeripart stratégiai ágazatként kell kezelni. Hangsúlyozta, hazánkban az ellátásbiztonság nem sérült, de hogy ez ne is következhessen be, folyamatosan fejleszteni kell az élelmiszeripari és a mezőgazdasági szektort. Ennek egyik állomása a dunaújvárosi innováció, amelyhez a kormány 1,7 milliárd forintos forrást biztosított. A miniszter kitért arra, 2020-ban mintegy 7 százalékkal, 3800 milliárd forintra nőtt a magyar élelmiszeripar termelési értéke. 2021 utolsó hónapjáig 16 százalékos volt a növekedés, így az ágazat teljesítménye átlépte a 4000 milliárd forintot.

 

A külgazdasági és külügyminiszter ezt követően a kórházba látogatott, amely intézmény a Családbarát kórház pályázaton elnyert összegből fejlesztette szülészeti osztályát. Amint Mészáros Lajos főigazgató elmondta, fontos, hogy megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani a szülő anyáknak, hogy születendő gyermekükkel együtt tudják tölteni a születés utáni első órát, az „arany órát”. A főigazgató megköszönte a kormányzat támogatását, Szijjártó miniszternek pedig azt, hogy a járvány kezdetén kiemelkedő intézkedéseket tett a gyógyító eszközök beszerzéséért és a kórházak támogatásáért. 
Szijjártó Péter hangsúlyozta, a járvány okozta krí­zis nem feledtetheti a hosszú távú nemzeti célokat. Ezek közül az első helyen a demográfiai fordulat elérése áll: – Az elmúlt 12 év társadalom- és gazdaságpolitikai stratégiájának középpontjába a családokat állítottuk, amelyek apából, anyából és gyermekből – lehetőleg minél több gyermekből – állnak – mondta. Őket segíti a szülészeti osztályok modernizálása, amelyre a kormány 10 milliárd forintot szánt, ebből részesült a dunaújvárosi kórház is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában