A tó életének része a vízszint­ingadozás

2021.12.10. 07:00

Nincs szükség durva lépésre a Velencei-tó vízállása miatt

A Velencei-tó vízmérlege viszonylag egyensúlyban van, ami nem indokolja, hogy jelentős külső beavatkozás történjen, hangzott el egy szerdai előadáson a fővárosban.

Tihanyi Tamás

Sokszor volt kritikus a Velencei-tó helyzete

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tó vízpótlásának lehetőségeit egy munkacsoport mérte fel, ennek eredményeiről számolt be Reich Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara egyik alelnöke. 

A szakember elmondta: a tó életének része a vízszint­ingadozás, de üdülőtó, ezért mindenki érzékeny erre. A vízpótlásért jött létre a zámolyi és a pátkai tározó 11 millió köbméter hasznosítható vízzel, és ezek „működési dilemmái” járultak hozzá a jelenlegi helyzethez, hiszen két évig a rossz vízminőség miatt nem lehetett leadni a tározókból vizet, belőlük 8 millió köbméter elpárolgott. Ez az, ami hiányzik, mert ha ez „beér”, akkor nem 71 centis negatív rekordhoz közeli vízállás alakult volna ki, csak egy 100-110 centis, amely még az elviselhető tartományba esett volna. Megemlítette, az ingadozás körülbelül tízévente hoz alacsony szintet, és ez nem indokolja, hogy jelentős külső beavatkozás történjen. A munkacsoport több lábon álló intézkedési csomagot állított össze. Egyik eleme, hogy a tó ellátását a vízgyűjtő biztosítsa, ezért fontos a két tározó rekonstrukciója. Kotrásuk azonnali cselekvést igényel, mint ahogy a rákhegyi vízbázisból történő vízpótlás is, aminek a feltételei már korábban kiépültek, és annak feltárása, miként lehet hidegkarsztot nyerni Csákvár térségéből. Ezentúl, mivel a tó szintje magasra is nőhet, növelni kell a dinnyési zsilip kapacitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában