Frissen Fejérből

2021.11.03. 15:40

Már most érdemes a földbe juttatni a dughagyma és az őszi fokhagyma gerezdjeit

Az élet minden területére igaz, hogy érdemes és kifizetődő előre gondolkodni, tervezni. Különösen akkor, ha illatos és lédús hagymát szeretnénk harapni vagy karikázni a húsvéti sonkához, ezért most kell megtenni az első lépéseket.

Palocsai Jenő

Mindenképpen fontos válogatni. A sérült vagy már kicsírázott egyedeket nem érdemes elültetni

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Hatalmas sonkadarab a kétszer lecserélt, ezért nem olyan sós vízben, melyben fűszerek és fokhagymagerezdek zamatai oldódnak ki és jutnak be a hús rostjai és a puhán rezgő, nem túl vastag zsír rétegei közé. Mellette festéktől elszíneződött tojás és hosszú, illatos, zöld levelekkel csalogató zöldhagyma. Nos, erre a puha, fehér kenyérbe ágyazott, húsvéti örömöket idéző látványra még várni kell, de hogy addig is hasznosan teljen az idő, érdemes már most a földbe juttatni a dughagyma és az őszi fokhagyma gerezdjeit.

Mindenképpen fontos válogatni. A sérült vagy már kicsírázott egyedeket nem érdemes elültetni
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A szaporítóanyagok csomagolásának egyszerre két, egymásnak elsőre ellentmondó elvárásnak is meg kell felelnie. Zártnak kell lennie, hogy biztosak lehessünk benne, hogy olyan dughagymák lapulnak benne, amit kifizettünk, illetve aminek minőségére garanciát vállal a forgalmazó. A másik kritérium az, hogy mindeközben nyitott és jól szellőző is legyen, egyszerre.

A Nébih hagymával kapcsolatos közleménye szerint a jó dughagyma egészséges, ép, száraz héjazatú, teljesen be­érett, vagyis beszáradt nyakú és száraz gyökérzetű, megfelelően kemény, csíramentes, idegen szerves és szervetlen anyagoktól mentes, hagymája jellemző szagú. Fontos kiemelni, hogy a nagyobb dughagymából fakadó növény már a termesztés korai stádiumában felmagzik, ezért étkezési vöröshagyma termesztésére alkalmatlan, viszont nagyon jó zöldhagy­mának.

A fokhagyma esetében a leggyakoribb a fiókhagymás szaporítási mód. Ebben az esetben a külső, nagy gerezdeket dugjuk a föld alá, de egyes fajtáknál történhet a virágszáron fejlődő kis hagymák elültetésével is. Az ősszel elrakottak csak friss fogyasztásra alkalmasak tavasszal, betárolásra nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában