Frissen Fejérből

2021.11.10. 17:30

A libahús már súrolja a luxuskategóriát

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. Habár a liba húsa árban felülmúlja a csirkéét és a marháét is, sokan keresik azt Márton-nap és karácsony apropóján.

Héjj Vivien

Holnap, november 11-én ünnepeljük Márton napját, melynek tradicionális jelképe a liba. A libaevés hagyománya a legendák szerint egészen Szent Márton püspökké avatásáig nyúlik vissza. A szertartást követően ugyanis hatalmas lakodalmat rendeztek tiszteletére, a menü pedig mi más lett volna, mint libasült? A libát övező hagyomány azóta is fennáll, Márton-naptól egészen karácsonyig szezonja van a libahúsnak. Utánajártunk, mennyire keresett manapság ez a húsfajta, mit készítenek belőle az emberek, és egyáltalán mit jelent anyagilag egy libavacsora. A szárnyast Csákberényben kaptuk lencsevégre Keszeg Sándor és felesége segítségével.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A libaevés hagyománya a legendák szerint Szent Márton püspökké avatásáig nyúlik vissza. A szertartást követően ugyanis hatalmas lakodalmat rendeztek tiszteletére. A menü pedig mi más lett volna, mint libasült?

A paraszti világban egykor november 11., azaz Márton napja jelezte a tél kezdetét, ilyenkor fejezték be a földeken a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásukat és grátiszként egy-egy libát.

A libát övező hagyomány azóta is fennáll, napjainkban egybeforr Márton neve napja a libahús sütésével, fogyasztásával. Utánajártunk, mennyire keresett manapság a liba, mit készítenek belőle, és mit jelent anyagilag egy libavacsora.

A szárnyast Csákberényben kaptuk lencsevégre Keszeg Sándor és felesége segítségével.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A város egyik húsboltjában meglepetésünkre azt tapasztaltuk, idén nem árulnak libát. Az eladók azt mondták, az emberek nem is nagyon keresik a szárnyasok ezen fajtáját, ha pedig mégis érdeklődnek, az árak hallatán gyorsan lanyhul a lelkesedés. Egy másik húsárusnál szintén híján voltak a libának, ez a hús ugyanis nem szerepel a kínálatban.

Utunk végül elvezetett a városi piac egyik olyan hús­árudájába, ahol bőséges választékban sorakoznak a libák különféle testrészei.

– Van egész libánk, és vannak libaaprólékok: comb, mell, szárnytő, zúza, nyak, szív, far-­hát – sorolta az árus. Mint mondta, már most sokan keresik a libahúst, Márton-napra és karácsonyra is veszik, van, aki már előre leadta az ünnepi rendelést. A hús minőségében a korábbi évekhez képest nem tapasztaltak változást. A vevők visszajelzései alapján ludaskása, sült libacomb és rizses hús is gyakran készül a megvásárolt szárnyasokból. Márton-nap előtt kezdődik az igazi libavásárlás, de a kereslet – és szerencsére a kínálat is – egészen karácsonyig kitart. Kora tavasszal és nyáron kevésbé kelendő ez a fajta hús.

A sült libacomb is közkedvelt étel hazánkban
Fotó: pixabay

Általánosan elmondható, hogy hazánkban a sertéshús és a baromfihús a legkeresettebb, mindezt a számok is alátámasztják: az Agrárszektor adatai szerint az egy főre jutó éves baromfihús-fogyasztás 35 kilogramm körül alakul, míg ugyanennyi idő alatt fejenként csupán 70-80 dekagramm libát fogyasztanak a magyarok.

A fogyasztási különbség egyik oka az árakban rejlik, ugyanis a libacomb kilója 2500 forint körül mozog. Ugyanennyi libamellet körülbelül 3500, libamájat nagyjából 10 ezer forintért vásárolhatunk. Az ár a lelőhelytől is függ: a nagyáruházak és a termelői boltok árképzései eltérők lehetnek.

Ami a hazai állatállományt illeti, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazánkban a 2020-as év elején megjelent madárinfluenza első­sorban a kacsa- és a lúdtartók állományait érintette. Ennek következtében a lúdállomány 29 százalékkal, 798 ezerre esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A liba különlegessége, hogy nemcsak a zsírja egészséges, de húsa is vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, s kalóriatartalma is kedvező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában