Frissen Fejérből

2021.11.18. 07:15

A Fejér megyei települések által felhasználható forrás induló összege mintegy 67 milliárd forint

Információs napot szervezett szerdán a Fejér Megyei Önkormányzat, melyen a mögöttünk és az előttünk álló hat éves fejlesztési ciklusok részleteit ismertették a települések vezetőivel.

Palocsai Jenő

Kígyóssy Gábor (jobbra) az új lehetőségekről beszélt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményt Molnár Krisztián nyitotta meg. A megyei elnök felhívta a figyelmet arra, hogy 2014-2020-as időszakban a Fejér megye számára eredetileg meghatározott keretösszeg 32 milliárd forint volt. Mára azonban a projektek összesített támogatás tartalma meghaladja az 50 milliárd forintot. Ebben az is szerepet játszik, hogy éppen szerdán hirdették ki azt a támogatói döntést, melynek értelmében 1,5 milliárd forint értékben, további öt útszakasz újulhat meg. A Pákozd Seregélyessel összekötő út Pákozd-Dinnyés közötti szakasza, a Mór – Zirc és a Mór – Kocs utak egy-egy szakasza, a pátkai bekötőút, valamint a Sárbogárd – Mezőszilas összekötő út.

A megyeháza dísztermében Oláh Gábor versenyképességért és területi tervezésért felelős helyettes államtitkár elmondta: – Az egyik legfontosabb változás, hogy, a korábbi időszaktól eltérően, egyszerűsödött az eljárásrend és az első pályázatok már idén megjelentek.

Kígyóssy Gábor (jobbra) az új lehetőségekről beszélt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az információs napon kiderült, hogy 2014-2020-as időszakban a Fejér Megyei Integrált Területi Programhoz kapcsolódóan több mint 330 projekt kapott támogatást, méghozzá a megye 98 különböző településén. A folyamatnak azonban még nincs vége, mert bár a projektek kétharmada eredményesen lezárult, még van 100 fejlesztés, folyamatban. Utóbbiak 2023 júniusáig fokozatosan befejeződnek.

Eközben elindult a 2021-2027-es fejlesztési ciklus, ami Szent István Fejlesztési Program néven fut majd. A Fejér megyei települések által felhasználható forrás jelenleg ismert induló összege mintegy 67 milliárd forint.

 

Kígyósi Gábor területfejlesztési szakértő ismertette a megjelentekkel, hogy jelentős változás az új rendszerben, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem csak a megyei jogú városok, hanem a járási központok is elkülönített forráskerettel gazdálkodhatnak majd. De újdonság az is, hogy a leghátrányosabb helyzetű déli terület felzárkóztatása érdekében is elkülönítettek egy keretet. Ez a Mezőföld Program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában