Frissen Fejérből

2021.10.15. 07:00

Új üzemcsarnokot avattak Fehérváron, mely tovább erősíti a régiót és az egészségipart

Új üzemcsarnok kezdte meg működését. A pipettagyártó egység gyártósorát ünnepélyes keretek között avatták csütörtökön és Karsai Béla, valamint Varga Mihály indította el. Mostantól akár 250 millió pipettahegy is elkészülhet a tisztatérben évente.

Palocsai Jenő

Miniszteri gombnyomásra is indultak a gépek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kis Éva, a Karsai Holding cégvezetője és a katonazenekar fogadta a nagyszámú vendégsereget, közöttük Varga Mihály pénzügyminisztert a vállalat ünnepnapján. Új üzemcsarnokot avatott a Karsai Alba Kft., mely harminc éve foglalkozik a magyar és külföldi gyógyszeripari vállalatok kiszolgálásával, méghozzá fröccsöntött műanyag termékek gyártásával. A 22 országgal kapcsolatban álló cég bevételének több mint fele exportból származik. A most átadott fejlesztés egy 400 négyzetméteres úgynevezett tisztateres csarnok, melyben két különböző méretű pipettahegy gyártására alkalmas gépsort telepítettek. A helyiség kialakítása során a szerszámok, az automatizálás, illetve a robottechnika elsősorban magyar gyártóktól érkezett. Az új üzem akár 250 millió pipettahegyet is képes legyártani egy év alatt.

A cégek világában vannak úgynevezett rejtett bajnokok

Az ünnepségen Karsai Béla elnök beszédében megköszönte a támogatást az állami vezetőknek, a céget, illetve a munkafolyamatokat irányítóknak, a külföldi és hazai beszállítóinak és nem utolsósorban a dolgozóknak is, akik, mint mondta: – A szó szoros értelmében éjt nappallá téve dolgoznak a siker és a fejlődés érdekében. Ugyanakkor nem feledkezett meg Karsai a munka alapjáról sem, így köszönetet mondott a polimer anyagnak, anyagért is.

A beszédek sorát Törő Gábor folytatta. Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani ünnepi alkalom is jól mutatja, hogy a székesfehérvári gazdaság szereplői az új technológiák bevezetésével, az új piac felé való nyitással mindent megtesznek a város és a térség gazdaságának erősítése érdekében. A csarnokavatón Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az értékteremtés, az értékmegőrzés, az új terület és az itt használt legújabb technológia az, ami segíti a város iparának azt a célzott növekedési pályáját, hogy az heterogén legyen. Fontos, hogy ne egy-egy iparágra, cégcsoportra építkezzünk, hanem a biztonság és stabilitás okán minél több terület legyen jelen a városban.

Az egészségipar számára termelnek a robotok a tisztatérben, így a munkavállalók is csak védőöltözetben léphetnek be a területre
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Végül Varga Mihály szólt az egybegyűltekhez: – Már korábban is voltam itt, ilyen típusú beruházásokat átadni és ilyenkor mindig elgondolkozok. Van egy elméleti megközelítés a közgazdaságtanban, mely arról szól, hogy a cégek világában vannak úgynevezett rejtett bajnokok. Ez jól illik a Karsai Holdingra. Azokat a cégeket nevezzük így, akiket kevésbé ismerünk, mégis a szerepük egy-egy piacon, térségben vagy régióban meghatározó. Erre a cégre elmondható, hogy állandó a növekedés, a megújulásra való képesség, az innováció, valamint oktatásfejlesztésre való törekvés – mondta a pénzügyminiszter.

A gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes az egészségipari beruházások támogatásával kapcsolatban azt mondta, hogy ez egy olyan ágazat, amely hosszú távon is erősítheti a magyar gazdaság versenyképességét.

Miniszteri gombnyomásra is indultak a gépek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az új pipettagyártó üzem szerves része annak a 3,4 milliárdos Egészségipari Támogatási Program alatt zajló beruházás-sorozatnak, amelyhez a magyar kormány 2,9 milliárddal járult hozzá. Az ünnepélyes részt követően a díszvendégek bemehettek az új csarnokba, így tanúi lehettek a pillanatnak, amikor Spányi Antal megyés püspök áldását követően Karsai Béla és Varga Mihály közösen elindították az új gyártósort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában