Frissen Fejérből

2021.10.26. 17:00

Fister Judit szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a permetezés időzítésére

Különböző kórokozók, gombák, rovarok, illetve azok áttelelő képletei ellen már ősszel is érdemes védekezni, mert ha jól csináljuk, akkor szinte alig marad ellenségünk az ültetvényekben, főleg, ha egy kicsit besegítenek az egyre ritkábban tapasztalt téli fagyok.

Palocsai Jenő

Fister Judit szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a permetezés időzítésére, bízva abban, hogy szombaton minden szél eláll.

Fotó: Palocsai Jenő /Fejér Megyei Hírlap

Véget ért megint egy küzdelmes időszak a gyümölcsösökben, szőlőkben, legyen az kis darab a szőlőhegyen, a présház mögött vagy éppen nagyüzemi, több hektáros tábla. Azonban a munkának ilyenkor sincs vége. Lassan lekerül az összes szőlőfürt a tőkékről, még a késői szüretelésű fajták esetében is. Talán csak a hideg eljövetelében bízó optimistábbak szőlősorai várnak egy dermesztő szüretre, de azok is háló alatt, hogy védve legyenek a falánk seregélyek seregétől. Az alma és a körte is bekerült a jól szellőző tárolókba vagy a hűtőházakba. A lomb egyre színesebb és közben egyre ritkább, így eljött az ideje annak, hogy felkészüljünk az őszi lemosó permetezésre.

A réz az egyetlen ellenfele a fás részekre telepedő sárga zuzmóknak

A munkafolyamat neve magában hordozza a feladat lényegét, vagyis annyi permetszert kell kijuttatni a szőlőtőkék részeire, illetve a gyümölcsfákra, törzstől indulva a vázágakon át egészen a gallyakig, hogy szinte csorogjon a hatóanyagokkal teli elegy a kérges felületeken. Erre azért van szükség, mert a károsítók jelentős része éppen a növények fás részein telel át. Ha lehullik a lomb 60-80 százaléka és megkezdődik a nyugalmi időszak, indulhat a védekezés.

A tavasszal elvégzett lemosózás kiemelt ellenségei inkább a rovarok, pajzs- és levéltetvek, a pókszabású atkák, illetve ezek áttelelő képletei. Ősszel inkább a gyakran megjelenő és jelentős anyagi károkat okozó betegségek ellen kell fellépni, mint például az őszibarackra oly jellemző tafrinás levélfodrosodás vagy éppen a körte ventúriás varasodása, mely szintén nem ritka vendég az ültetvényeken. Bármelyiknek is veselkedünk neki, fontos az időzítés. Azt mondják a szakemberek, hogy a teljes nyugalomban lévő alakok elleni védekezés hatásfoka semmiképpen sem kielégítő, ezért csak akkor érdemes elvégezni az egyébként nem túl olcsó és nem is túl kellemes feladatot, amikor a károsítók életfolyamatai még nem álltak le vagy nem indultak még újra.

Fister Judit szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a permetezés időzítésére, bízva abban, hogy szombaton minden szél eláll.
Fotó: Palocsai Jenő /Fejér Megyei Hírlap

Növényvédőszert forgalmazó boltokban nemcsak újabb és újabb hatóanyagokkal találkozhatunk, hanem kivétel nélkül mindenhol ott áll egy szakember is, aki segít eligazodni a szerek között. A fajtaválaszték meglehetősen gazdag, ugyanakkor sok hatóanyag engedélyhez kötött, vagyis csak az használhatja, akinek arra, vizsgákat követően, jogosultsága van.

Fister Judit, a Móri úti gazdabolt tulajdonosa több terméket is javasolt, emellett felhívta a figyelmet néhány olyan hibára, ami miatt, akár meg is hiúsulhat a lemosó permetezés. A boltvezető úgy fogalmazott: – Van olyan, ami olajos és réz és kén, és olyan is, hogy kén van együtt az olajjal, de olyan lemosó megoldás nincs, hogy réz az olajjal. Talán a legjobb a tribázikus, vagyis amikor a réz, a kén és az olaj egyszerre van jelen a permetszerben. A hatóság még a szokottabbnál is szigorúbban veszi a réztartalmat, pedig a mechanikai eltávolítás mellett a réz az egyetlen ellenfele, például a fás részekre telepedő sárga zuzmóknak is. Az olajtartalom a kisebb rovarok, atkák egy részét fojtja csak meg. Ha ennél nagyobb hatást akarunk elérni, akkor érdemes egy kontakt rovar- vagy atkaölő permetszerrel felerősíteni a permetlevet.

A sárga zuzmó egyre szaporodó telepeit csak drótkefével és rezes szerekkel gyéríthetjük
Fotó: Palocsai Jenő /Fejér Megyei Hírlap

Gyakori hiba, hogy hidegben permeteznek az emberek, pedig a plusz tíz foknak meg kell lennie. A réz is és az olaj is hidegérzékeny, így már az is gond lehet permetezésnél. Számít a víz keménysége is, de a hőmérséklete még inkább. Akár be is túrósodhat a hideg víz miatt a permetszer, ami így nem tud kijutni a fúvókákon, arról nem is beszélve, hogy hova öntjük később a hibásan bekevert, fel nem használható permetlevet?

Tovább bonyolítja a helyzetet, ha valaki agrárkörnyezetgazdálkodási (AKG) programban vesz részt, vagy ha a permetezést tervező ökogazdálkodó, ugyanis ők kizárólag egy kötött, néha meglehetősen rövidnek tűnő listából választhatnak permetszert.

 

A hatásos, akár szabadon vásárolható és felhasználható szerek között kiemelkedően hatásosak a régi, évtizedek óta bevált hatóanyagok. A már említett réztartalmú készítmények nemcsak a gombás megbetegedések ellen hatásosak, hanem az ártalmas baktériumok ellen is. Amelyikben nincsen réz, az valószínűleg csak a gombák ellen segíti a küzdelmet. A réz mellett a másik favorit az olajtartalmú készítmények, melyek a kártevők ellen nyújtanak védelmet.

Hátrányok

Sokan ódzkodnak a feladattól és talán jogosan. Vegyük sorra a hátrányokat is. A permetlé kijuttatása csak megfelelő védőfelszerelésben lehetséges. Ha ez még nem lenne elég, a boltban kapható szerek drágák és sok kell belőlük, hiszen érdemes úgy számolni, hogy ültetvénytől, permetezőgéptől és fúvókáktól függően akár 1000-1500 liter permetlevet is ki kell juttatnunk hektáronként. Eltekintve az áraktól és a védőfelszerelésben elvégzett munka kényelmetlenségétől, van még egy gyenge pontja, ami sokakat meggyőz arról, hogy inkább ne végezzék el ezt a műveletet, és ez pedig az, hogy kezelés előtt célszerű a megbetegedett, sérült, károsodott növényi részeket, fellazult kéregdarabokat eltávolítani. Ez talán még a szőlő esetében egy alapos szüret utáni törzstisztítással elvégezhető, de gyümölcsösben már nehezebben kivitelezhető.

Végül, de korántsem utolsó sorban bármennyire is egészségesebb új évet ígér az ősszel és a tavasszal elvégzett lemosózás, alkalmazása olyan, mint az emberek esetében az antibiotikum. Ez azt jelenti, hogy érdemes pontosan betartani a csomagolásokon jelzett mennyiségeket, ugyanis ez a beavatkozás nemcsak a károsítókat pusztítja, hanem elkerülhetetlenül gyéríti a hasznos élő szervezeteket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában