Frissen Fejérből

2021.10.15. 07:30

Egy éven belül kiépül a sárbogárdi iparterület

Zajlik a sárbogárdi iparterület fejlesztése. A négy ütemből álló beruházásból kettő már szinte kész. A projekt várható befejezési ideje: 2022. szeptember 30.

Majer Tamás

Molnár Krisztián, Sükösd Tamás és Varga Gábor régóta dolgozik együtt Sárbogárd településfejlesztésén

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A városházán csütörtökön megtartott, a kiépítés alatt álló iparterületről szóló tájékoztatón Varga Gábor országgyűlési képviselő rámutatott, hogy az M8-as és az M63-as utak, amelyek tervei készülnek, előre fogják lendíteni a térséget. – Dél-Fejér, ha szabad így mondanom: felkerül a térképre! Magyarország egyik meghatározó gazdasági övezetéhez fog kapcsolódni – mondta. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke felelevenítette, már a 2014. évi megyei célkitűzések között ott volt, hogy Dél-Fejért fel kell zárkóztatni. – A megye elég két­arcú volt korábban, nagyjából az M7-es volt az a vonal, amire azt mondhatjuk, hogy az ipar és a gazdaság szempontjából kettévágta a megyét – fogalmazott.

Molnár Krisztián, Sükösd Tamás és Varga Gábor régóta dolgozik együtt Sárbogárd településfejlesztésén
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sükösd Tamás polgármester elmondta, régóta dolgoznak együtt a településfejlesztési kérdéseken. 2010-ben az volt a jelmondat, hogy ha munka van, minden van: vagyis munkahelyek teremtése volt a céljuk. A szabad vállalkozási zóna – amely jogi állapot a lemaradt területek bekapcsolását hivatott segíteni – létrehozása ugyancsak fontos lépés volt, ehhez a megyei közgyűlés és a kormány támogatása is kellett.

– Nem dicsőségteljes, de onnan szép indulni: a mi járásunk egy úgynevezett komplex gazdasági programmal fejlesztendő járás. Ami azt jelenti, hogy minden szegmenst fejleszteni kell ahhoz, hogy eljuthassunk arra a szintre, ahonnan sokan indultak. Azt gondolom, hogy elindultunk ezen az úton – mondta Sükösd.

Az iparterület fejlesztésére 573 millió forint forrás áll rendelkezésre, ebből 454 millió forint a TOP-keretből (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) származik, a fennmaradó rész egyéb hazai forrásokból. Az iparterület szomszédja egy másik beruházásban, mintegy 438 millió forintból megvalósuló inkubátorház lesz. A két vállalkozási terület egymást kölcsönösen segítheti.

– 26 hektár részben zöldmezős, részben pedig felhagyott, kissé viharvert, lőszerrel és robbanóanyaggal erősen fertőzött barnamezős területen kell végrehajtani a beruházást – mondta a polgármester, utóbbi alatt a volt szovjet laktanyák értendők.

Az iparterületen 13 össz­közműves közepes telket, legalább 3, de a jelek szerint inkább 10 ipari közműves telket és egy darab 800 négyzetméteres gyártócsarnokot alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában