szüret

2021.09.01. 17:00

Telnek már a kádak Etyeken és Móron

Bár néhány más csemege lekerült a tőkékről, a valódi borszőlők szürete csak most startolt el. A korai érésű fajták legelső képviselője az Irsai Olivér.

Palocsai Jenő

Idén az aszály és a forróság miatt elkerülte a lisztharmat a szőlőket

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Móri Borvidék Hegyközségének Választmánya az augusztus 18-án tartott ülésén több napirendet is megtárgyalt, de volt egy, ami minden szőlősgazdát érint a térségben, ez pedig a szüret kezdetének hivatalos időpontja, amit nemrégiben közre is adtak. Mint kiderült, a testület fajtánként határozta meg a 2021-es szüret legkorábbi lehetséges időpontjait. Ennek megfelelően már augusztus 25-től lehetett szedni az Irsai Olivért és jövő hét hétfőtől, vagy szeptember 6-tól szüretelhető a Cserszegi fűszeres, a Rizlingszilváni és a Zenit. Egy héttel később, 13-án már hullhat a puttonyokba a Chardonnay, a Generosa, a Királyleányka, a Leányka, az Ottonel muskotály, a Pinot és a Sauvignon blanc, illetve a Sárga muskotály, a Szürkebarát és végül Tramini. A Móri borvidék hagyományos bora, az Ezerjó, valamint a vele nagyjából egy érési idejű Zöldveltelini, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir és Syrah csak szeptember húsz után kerülhet le a tőkékről. A sort a szeptember 27-tő szedhető Olaszrizling, Rajnai rizling, Cabernet franc, Cabernet sauvignon zárja.

Varga Máté, a Móri borvidék hegyközségének elnöke közleményében arra figyelmeztet, hogy az a borászati termék, ami a választmány által meghatározott szüret kezdési időpontja előtt szüretelt szőlőből készült, „Mór” névvel nem kaphat származási bizonyítványt és oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel nem hozható forgalomba. Eme szabály alól csak rendkívüli körülmények esetén lehet eltérni. Ilyenek például az időjárási problémák, valamint a súlyos fertőzés, betegség a szőlőben.

Régen voltak ezen időszakban csőszök a borvidékek településein, ám ebben az esztendőben a szőlőterületek őrzését a választmány tagjainak vezetésével, a szőlőtulajdonosok bevonásával tudják csak biztosítani, ezért arra kérnek minden szőlőtulajdonost, hogy a saját területének környezetét figyelje és őrizze.

Idén az aszály és a forróság miatt elkerülte a lisztharmat a szőlőket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megye másik borvidékén, az etyeki hegybírót is kérdeztük, hogy náluk hogyan áll a szüret. Orosz Gyula azt felelte, hogy náluk is megkezdték a gazdák az Irsai szedését. A hegyközségi vezető hozzátette: – Az idei év egyelőre jónak mondható, mind mennyiségben, mind minőségben. Szerencsére azok a sokkoló, meleg napok már elmúltak, így bízunk abban, hogy egy átlagos év lesz. A normális hőmérsékletnek köszönhetően nincs kényszerérés, emiatt jó minőség várható és a mennyiség is az előző éveknek megfelelően alakul.

Ezen állításokat támasztja alá Laczkó Gábor etyeki szőlősgazda is, aki a múlt héten mintegy 50 hektáron kezdte meg az Irsai betakarítását és tapasztalatai szerint a szőlő egészséges, jó paraméterekkel rendelkezik.

Volt olyan időszak, amikor egy átlagos mennyiségért is hálát adtak volna a szőlőtermelők, hiszen gyakran vitték el a leveleket vagy éppen a fürtöket a gombabetegségek, mint például a megfékezhetetlen lisztharmat, a molyok, a fagy, a jég vagy az összes együttesen, ám sok pincészet most új gondokkal küzd, ugyanis aki a nagyvolumenű vendéglátás beszállítója volt, azt most nagyon érzékenyen érintette a covid. A bora nem fogyott, így nem jött be pénz, ami az új évjárat megmunkálására, védelmére kellett volna, másfelől nem ürültek ki a tárolóedények, így még egy átlagos év termését sem nagyon tudják hova bepréselni, sem a szó szoros, sem átvitt értelmében.

Talán jó hírnek mondható, hogy Nagy István agrárminiszter már nyilatkozott ebben az ügyben. A tervek szerint azok a borászatok, akik HORECA kategóriában értékesítettek, kapnak némi kompenzálást, kiegyensúlyozandó a vírusjárvány miatti kiesést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában