Frissen Fejérből

2021.09.11. 15:15

Mint egy sebész, annyit kereshetnek a járműfényezők

– Én vénségemre kerültem közel a fényezőszakmához – mondta lapunknak önmagáról Kovács Zoltán. Az eredendően mérnök-informatikus szakember a festékkel, azon belül is autófestékkel persze már jelentékeny ideje, több mint húsz esztendeje foglalkozik.

Majer Tamás

Kovács Zoltán tőkeerős cégek képzésben való szerepvállalását szorgalmazza

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik cégnél kereskedelmi, másutt azután értékesítési vezető volt, évtizede pedig már saját vállalkozásait irányítja. Autófestékek, illetve az autófényezéssel kapcsolatos segédanyagok forgalmazását vállalták föl. – 2016 óta foglalkozunk fényezéssel, amikor itt, a Székesfehérvárt körbeölelő lószállító-felvevőpiac és -gyártás speciális igénnyel jelentkezett: nem megvették a festékeinket, hanem azt kérték, hogy fújjuk le mi a lószállítóikat – mondta.

Ekkor állt bele a cég ebbe a feladatba! Ekkor már kapcsolatban álltak a Váci Mihály Technikummal, amely iskolának a képzési palettáján azóta is jelen van a járműfényezés-szakma. – A srácokat szépen beiskoláztuk. Kellett még valaki a létszám miatt, és bár én napi szinten nem művelem ezt a szakmát, de úgy gondolom, semmit nem vett el belőlem, hogy én is beiratkoztam.

Kovács Zoltán tőkeerős cégek képzésben való szerepvállalását szorgalmazza
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kovács Zoltán szerint minden szakma alapja az igényesség, ha ezt magáévá teszi egy járműfényező, sikeres lehet. Nincsen konkurenciaharc, kevés a szakember. – Aki jól csinálja, komolyan veszi, egy idő után olyan vállalkozást építhet, amellyel annyi pénzt kereshet, mint egy jó sebész! – mondta.

– Visszatérve az iskolára: akik ott vannak szakemberek, ők jók. Az iskola hozzáállása is nagyon jó. A lehetőségeik nagyon szűkösek. Az, hogy egy tanteremből átalakított helyen próbálunk mi fényezést oktatni a gyerekeknek… Nincs az iskolának egy olyan bázisa, ahol ezt a szakmát gyakorlati szinten meg lehetne tanítani. Ez egy modern szakma, ugyanolyan szinten fejlődik, mint az autók. A high-tech irányába csúszik minden. Tavaly az iskolával közösen részt vettünk egy pályázaton, az iskola elnyert egy fotospektrométert, ami a kolorisztika oktatásához szükséges. Az eszköz körül belül három és fél millió forint értékű. Enélkül nem lehet! Nem lehet a 25 évvel ezelőtti filmkártyákkal meg lyukkártyákkal színt azonosítani ma már – fogalmazott a vállalkozó.

Kovács Zoltán úgy látja, fontos lenne, hogy minél több tőkeerős piaci szereplő szálljon be a járműfényezők képzésébe, akár oktatóbázis létrehozatalával. – Akár azzal a szakembergárdával, aki az iskolában most is oktat, de high-tech körülmények között. Ez az adott festékgyárnak is jó lenne, a szakmának is, a gyerekeknek is. Egy ilyen helyre talán eleve sokkal többen is jelentkeznének – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában