Frissen Fejérből

2021.09.22. 11:30

Útépítő szaktantermet avattak a Jáky József Technikumban

Egy felújított tanterem hivatalos átadójával kezdődött a hét a fehérvári Jáky József Technikumban. A félmillió forintos beruházást a SWIETELSKY Magyarország Kft. támogatta. Innentől kezdve a cég nevét viseli az intézmény 48-as, útépítő szaktanterme.

Majer Tamás

A SWIETELSKY Magyarország Kft. mintegy „örökbe fogadta” a Jáky útépítő termét

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

További együttműködés, duális partneri kapcsolat várható a felek között. A vállalat ügyvezetője, Hegyi Zoltán az átadón arról beszélt, hogy folyamatosan szüksége van a hazai építőiparnak új, fiatal szakemberekre.

– A mi oldalunkról, a szakma oldaláról egy nagyon érdekes folyamat figyelhető meg, nagyon nagy gonddal küzd jelenleg az építőipar majdnem összes ága. Hiányoznak azok az emberek, azok a fiatal műszakiak – a művezetőktől a technikusokon át a mérnökökig –, akik aktívan be tudnának szállni a munkába – mondta. – Magyarországon jelenleg infrastrukturális, magasépítési, fejlesztési bumm van, amihez nagyon sok ember kell, mind a szürkeagy­állományhoz, mind a fizikai dolgozók közé – fogalmazott.

A SWIETELSKY Magyarország Kft. mintegy „örökbe fogadta” a Jáky útépítő termét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hegyi Zoltán kifejtette, ha körbenézünk az országban, hogy mennyi autópálya épül, mennyi közút újul meg, vagy körbenézünk egy-egy városban, hogy hány toronydaru áll, ha megnézzük azt, hogy az építőiparban használt informatikai háttér milyen szédületes ütemben fejlődik, s mennyire nagymértékben megkönnyíti a kivitelezést, csodákat láthatunk!

– Van még egy dolog, amit én nagyon sokszor keserűen tapasztaltam: a műszaki élet imidzse a fiatalok körében gyenge. Hogyha jogászokról, doktorokról, kutatókról, bölcsészekről, pszichológusokról beszélünk, mindenki el van ájulva, hogy mennyit keresnek, milyen ügyesek, és milyen szép pályaívet futhatnak be – mondta. – Higgyétek el, hogyha valaki az építő, műszaki szakmák valamelyikét a legjobb tudása szerint, becsülettel csinálja, legalább ugyanolyan, ha nem nagyobb karriert futhat be, mint az előbb felsorolt többi szakmában! Ahhoz, hogy ezt elősegítsük, közelebb kell kerülnünk az iskolákhoz – mondta a diákoknak.

Hegyi Zoltán arról beszélt, hogy folyamatosan szüksége van a hazai építőiparnak új, fiatal szakemberekre
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

E közelítésnek egyik állomása a Jáky útépítő tanterméknek „örökbefogadása”. A félmillió forint értékű felújítás révén új, útépítős dizájnt kapott a terem, megtalálhatók benne a SWIETELSKY arculati elemei is. A bejárati ajtót kicserélték, új a dobogópadozat, kifestették a termet, meg­újultak a falburkolatok.

– A legfőbb célunk az volt, hogy a leendő műszaki értelmiségnek, a leendő műszaki dolgozói körnek kicsit javítsuk, kicsit kényelmesebbé tegyük a jelenlegi tanulmányi körülményeit – nyilatkozta lapunknak Hegyi Zoltán, s hozzátette, bízik abban, hogy minél több Jáky-diák választja őket gyakorlati helyként a duális képzés során.

Szépné Holczer Piroska (elöl, középen), a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója is részt vett az átadón
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A cég történetéről elmondta, hogy az osztrák anyacéget 1936-ban alapította Hellmuth Swietelsky, aki azután vas­szorgalommal, kevés kollégájával és néhány géppel először a közműépítés, aztán az útépítés piacára tört be, később pedig az építésnek gyakorlatilag az összes területére kiterjesztette kapacitásait, működését. Jelenleg 19 országban van telephelyük, köztük Németországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Szlovéniában is. Sőt: jelen vannak Skandináviában, Nagy-Britanniában, de még Ausztráliában is.

– Magyarországon 1991-ben, 30 éve kezdtünk el dolgozni. Először az útépítés és a vasútépítés terén, majd 2003 óta a magasépítésbe is bekapcsolódtunk. Az egész országot lefedjük. Székesfehérváron a Takarodó úton van telephelyünk – mondta el ­Hegyi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában