Frissen Fejérből

2021.09.28. 07:00

Fehérvár egyik új szimbóluma lehet a multifunkcionális csarnok

Hosszas előkészítő munkálatok és várakozás után a kormány döntésének köszönhetően elindulhat a multifunkcionális csarnok építése Székesfehérváron.

Baráth Eszter

Az Alba Aréna látványterve. A létesítmény megnevezése nem véletlen, hiszen a hatezer férőhelyes csarnok a legtöbb kedvelt sportágnak helyet nyújt majd

Fotó: szekesfehervar.hu

A Budai út és a Nagyszombati út kereszteződésének közelében évek óta tervezik egy multifunkcionális csarnok létrehozását. Szeptember 26–án Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Cser-Palkovics András polgármester közösen jelentette be: a kormány döntött, biztosítja a szükséges forrást, ezzel indulhat a csarnok építése.

Tulajdonképpen egy közel kétmillió fős térség központja is vagyunk

Vargha Tamás lapunk kérdésére elmondta, a multifunkcionális csarnok a Modern városok program keretében valósul meg. Mindez azt jelenti, hogy a kivitelezést a kormány teljes mértékben támogatja, azaz a városnak nem kerül pénzbe az építkezés. A 32 milliárd forintos költségvetés magába foglalja a teljes infrastruktúrát. – Nagyon fontos része az útkapcsolat: a Nagyszombati út és Budai út kereszteződésének teljesen új kiépítése, hiszen ott csatlakozik be az út, ami a multicsarnokhoz vezet. Ami még fontosabb, hogy ez az út összeköti majd az Alba Ipari Zónát a Budai úttal – emelte ki az országgyűlési képviselő. Mindez azért fontos, mert az ipari zóna eddig csak a Seregélyesi útról volt megközelíthető, a Budai úthoz való csatlakozás viszont jelentősen megkönnyíti majd az ott dolgozók közlekedését. – Ez természetesen azt is jelenti, hogy a multicsarnok úthálózata is megépül egy P+R parkolóval együtt – tette hozzá Vargha Tamás.

Az Alba Aréna látványterve. A létesítmény megnevezése nem véletlen, hiszen a hatezer férőhelyes
csarnok a legtöbb kedvelt sportágnak helyet nyújt majd
Fotó: szekesfehervar.hu

Két év

Az országgyűlési képviselő elmondta, a beruházás teljes elkészülte körülbelül két évet vesz majd igénybe. – Mivel egy eredményes közbeszerzésen van túl a város, ezzel a döntéssel megnyílik az út, hogy a szerződéskötés létrejöhessen – mondta Vargha Tamás az ütemezéssel kapcsolatban. A létesítmény megnevezése nem véletlen, hiszen a hatezer férőhelyes csarnok a legtöbb kedvelt sportágnak helyet nyújt majd. – Elsősorban, természetesen a jégkorongot kell kiemelni. Azt a csarnokot, ahonnét ez 1977-ben elindult Ocskay Gábor vezetésével, ez a csapat már kinőtte. Ez a csarnok méltó otthona lesz a jéghokinak – emelte ki Vargha Tamás. Emellett azonban kosárlabdának, kézilabdának és számos sportágnak megfelelően berendezhető lesz a küzdőtér, és ezekhez alakítható a nézőtér is. Abban, hogy a jégkorongcsapat megérdemel egy modern csarnokot, Cser-Palkovics András is egyetértett, hozzátéve, ha van szurkolócsapat, aki megérdemli, akkor az a Volán szurkolótábora.

Új lehetőségek

A sport mellett a kulturális életnek is helyet ad majd a multifunkcionális csarnok, hiszen koncertek, konferenciák megtartására is alkalmas lesz a létesítmény. Olyan rendezvényeket és koncerteket lehet majd szervezni a multicsarnokban, amire eddig a városnak nem volt lehetősége. – Ezen a helyszínen európai szintű megmérettetéseket biztosan tartanak majd, hiszen a fehérvári hokicsapat gyakorlatilag európai ligában játszik. Az egyik meghatározó tényező az, hogy mire alkalmas a csarnok, a másik pedig a nézőszám. Ez a nézőszám, a hatezer fő egy olyan méret, ami minden bizonnyal lehetővé teszi, hogy otthont adjunk olyan sporteseményeknek, amiknek Fehérvár eddig nem tudott – mondta Vargha Tamás a nemzetközi versenyek lehetőségével kapcsolatban. Az országgyűlési képviselő kiemelte, ez a térség szempontjából gazdaságilag, kulturálisan és turisztikailag is fontos, hiszen Fehérvár már nemcsak megyeszékhely, hanem tulajdonképpen egy közel kétmillió fős térség központja is.

Cser-Palkovics András elmondta, a Dunántúlon Fehérvár az egyetlen olyan nagyváros, amelynek nincs olyan zárt tere, csarnoka, ami a 21. századnak megfelelő, modern felszereltséggel rendelkezik. A beruházással ez megváltozik, és amellett, hogy a csarnok fellendülést jelent a sportéletben, a kulturális élet terén is jelentős lesz. A polgármester kiemelte, korábban a fehérváriaknak az év jelentős részében, amikor csak zárt térben lehetett megszervezni a programokat, Budapestre, Veszprémbe vagy Győrbe kellett menniük. Mint mondta, a jövőben ezek, a korábban hátrányt jelentő dolgok megfordulnak, a fehérváriaknak nem kell elmenniük, sőt, remélhetőleg ide érkeznek majd több városból is a rendezvényekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában