Frissen Fejérből

2021.09.18. 11:00

„Amit öreganyám lát, azt be kell vállalni!”

A videobíró a hazai férfi NB I-ben a jelenlegi idényben vált kötelezővé. Európa több bajnokságában már kicsit korábban használatba vették, a részben magyarországi rendezésű nyári kontinenstornán is működött.

Majer Tamás

Rui Patrício és a kapufa között befért Schön labdája a Puskás Arénában, de aki itt örült, az előre ivott a medve bőrére

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Előbb a névről: a VAR egy angol mozaikszó. Hevenyészett fordítás csak a videobíró, az angol eredeti inkább ezt takarja: a játékvezető videoasszisztense.

Becséri Gergely NB I-es játékvezető-asszisztens, valamint Sári Csaba játékvezető-ellenőr jónak tartja a rendszert.

– Szokták mondani a szurkolók, hogy lassan már robotok vezetik helyettünk a meccset…Azért, remélem, idáig nem jutunk el. Úgy gondolom, ez egy nagyon hasznos technológia, jó fejlesztés. A játékot segíti, a futballt! – mondta Becséri.

Négy alapszituációban használatos a VAR: a gólok, a büntetők, az azonnali piros lapok megítélése, illetve a téves játékosazonosítások esetén.

Aki sok meccset néz, láthatja, kevesebb a játékvezetői tévedésből fakadó rossz ítélet, de a VAR-esetek miatti új protokoll, a játékmegszakítások, az olykor megváltoztatott döntések miatt tartogat magában feszültséget. A leshelyzeteket például az esetek nagy részében elengedik, s csak akkor határoznak, ha már góllal vagy a nélkül, de végigment a támadás. Ebben az a jó, hogy egy esetleges téves ítélettel nem állítanak meg gólhelyzetben kitörő játékosokat.

Rui Patrício és a kapufa között befért Schön labdája a Puskás Arénában, de aki itt örült, az előre ivott a medve bőrére
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Nézzünk egy szélsőséges példát, egy leshelyzet következik. Hazabeszélve bár, de szigorúan nem a hazai bajnokságból kiemelve!

Az Európa-bajnokságon a Magyarország–Portugália-­meccs 80. percében a fehérvári Nego Loic elérte a jobb szélre kitett labdát, s azonnal kiugratta Schön Szabolcsot. A csatár lesen volt. A portugál védők még le is lassítottak, ám miután az asszisztens nem emelte fel a zászlót, a védők Schön után iramodtak. A világsztár Pepe be is érte a magyart, de Schön egy csellel elküldte őt, majd kissé éles szögből belőtte a labdát a rövidbe Rui Patrício mellett.

Örömmámor! Igaz, aki tudta, hogy a videobíró minden gólt visszanéz, nem nagyon reménykedett. A videobírózás után a gólt nem is adta meg a játékvezető. Egyes vélemények szerint ez a „majdnem” gól, ennek a helyzetnek a megúszása lökött egyet a portugálokon, akik a hajrában meg is nyerték a meccset. A játék képe alapján túlzó különbséggel, 0-3 lett.

Ha az asszisztens felemeli a zászlaját, és a játékvezető sípol, akkor Schön lelassít, nem lő a kapuba. Nem lett volna ez a felemás katarzis. Talán megmaradt volna a döntetlen. Azt a vereséget persze nem szabad a videobíró, a játékvezetés nyakába varrni. A szituáció mindenesetre tanulságos.

Becséri Gergely ezt megerősítette. Elmondta, a nyári edzőtáborban kielemezték a Schön-lesgólt:

– Az például egy helytelen VAR-szituáció volt, mert az egyértelmű lest – az oktató szavait idézve –, „amit öreganyám lát, azt be kell vállalni!” – fogalmazott. Eszerint Nego indítása után, ahogy Schön játékba avatkozott, emelkednie kellett volna az asszisztens zászlajának, fújnia kellett volna a játékvezetőnek. VAR ide vagy oda. S akkor nem lett volna a – pillanatnyi – lelki sokkhatás egyik csapatnál sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában