Frissen Fejérből

2021.09.07. 07:30

A prémiumautók karosszériáit készítik el Fehérváron

Hetvenöt fővel dolgozik egy karosszériaelemeket készítő gyár a déli iparterületen. Hétfőn délután két olasz vendég is érkezett az üzem területére: az egyik a holding cégvezető elnöke, Massimiliano Lapiana volt, a másik Cristiano Croci gyárigazgató.

Palocsai Jenő

Az automatizálás egyelőre nem mindenhol érhető tetten – képünkön éppen kézi munka folyik a cég gyártósorán hétfőn

Fotó: Simon Erika

Már 2014 óta folyik a fehérvári üzemben autóalkatrészek gyártása, ám tavaly egy itáliai cég lett az új tulajdonos. A 75 főt foglalkoztató Carbopress Hungary Kft. gyárát meglátogatta Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester is. A bejáráson megtudtuk, hogy a karbon-, illetve az üvegszálas anyagok tekercsben ékeznek, és hűtve tárolják, amíg át nem kerülnek a vágóterembe, ahol kisebb alkatrészekké darabolják őket. Az így készült alakzatokat aztán egy másik helyiségben összeillesztik és összeragasztják. Az anyagok összeillesztése is hűtött körülmények között zajlik, és amint kész a munkafolyamat, visszakerülnek a hűtőbe.

Az automatizálás egyelőre nem mindenhol érhető tetten – képünkön éppen kézi munka folyik a cég gyártósorán hétfőn
Fotó: Simon Erika

A késztermékek, például a motorháztetők készítése rengeteg kézi munkát és nagy fokú hozzáértést, szakértelmet kíván. Az alapanyagok rétegesen helyezkednek el egymáson, és a rájuk kasírozott műgyanta miatt a következő állomáson, vagyis a sajtolóban összesütik őket, aminek köszönhetően elnyerik végső szilárdságukat. Horváth Bence termeléstervező kísérte végig a cégvezetőket és a politikusokat a bejáráson, melynek során láthatták, hogy a sok kézi munka mellett az automatizálás is megjelenik a cég gyártósorán, ugyanis a festő- és az ahhoz közeli ragasztóműhelyben robotok látnak el szolgálatot.

https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/robotok-ragasztanak-es-festenek-a-fehervari-gyarban-5253575/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában