Frissen Fejérből

2021.08.24. 15:30

Újra emelkednek az albérletárak – Székesfehérvár vezeti a városok listáját

A nyári főszezon áremelkedést hozott az albérletpiacon. A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint országosan 2,7 százalékos a havi szintű emelkedés.

FMH

Budapest után Fehérváron a legdrágább az albérlet

Fotó: FMH-archív

Augusztus közepén Budapesten több mint 13 ezer, a megyeszékhelyeken pedig több mint 3600 albérlet szerepelt a kínálatban. A fővárosban az átlagos bérleti díj 145 ezer forint volt, míg a legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó Debrecenben, Szegeden és Pécsen 10 ezer forinttal emelkedtek a bérleti díjak. Az elemzés alapján az is kiderült, hogy Székesfehérvár vezeti a városok listáját. Amíg tavaly augusztusban havonta átlagosan 110 ezer forintba került egy lakás bérlése, mostanra ez az összeg 125 ezer forintra emelkedett. Fejér megyeszékhelyét csak Budapest előzi meg, ahol a tavalyi 150 ezerről 145 ezerre csökkent az átlagos lakbér díja.

A múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a kínálati piacon a júniusi szinthez képest. Az idén januári mélyponthoz viszonyítva egyébként több mint nyolc százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak.

Budapest után Fehérváron a legdrágább az albérlet
Fotó: FMH-archív

– Bár a nyári hónapokban alapvetően az egyetemekre, főiskolákra felvett diákok generálják a legnagyobb keresletet, a keresleti oldalt erősítik az adott városban munkát vállaló bérlőjelöltek is. A koronavírus-járvány utáni visszarendeződéssel ugyanis több, máshonnan odaköltöző alkalmazott keres magának újra lakhatási megoldást az egyetemvárosokban – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember hozzátette, a 2015-ös átlagokhoz képest a lakbérindex szerint az országos bérleti díjak harmincnyolc, a budapestiek harminc százalékkal voltak magasabbak idén júliusban, ám ez még továbbra is elmarad a 2020 januárjában elért rekordtól, amikor mind az országos, mind a fővárosi mutató bő negyven százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában