Frissen Fejérből

2021.08.05. 11:00

Építészeket díjazott a Masterplast a Demján Sándor Alapítvánnyal közösen

A Masterplast a Demján Sándor Alapítvánnyal közösen nyílt tervpályázatot hirdetett meg egy „green garden” lakóépület-együttes koncepciójának tervezésére, mégpedig jelentős zöldfelület és megújuló energia felhasználásával. Építészhallgatók és frissdiplomás építészek pályamunkáit várták. A fődíjas terv alkotói ötmillió forint elismerésben részesültek.

FMH

Csoportképen a díjazottak és a díjazók

Fotó: Masterplast Nyrt.

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke, Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány elnöke és Demján Sándorné a közösen meghirdetett lakópark-tervpályázat nyerteseit jutalmazták. A fődíjas fiatal építészmérnökök, Molnár Ferenc Tamás és Váradi Alex ötmillió forintot, illetve a díjazott építőművészek, Szabó Áron, Vass Orsolya ötszázezer forintot vehettek át.

„A pályázatban az szerepelt, hogy minőségi élettereket, jelentős zöldfelületeket, kiemelkedően jellegzetes parkokat alakítsanak ki ötletterv formájában, mely összességében nagy feladat még egy tapasztalt tervező számára is, de a nyertesek ezt sikeresen teljesítették” – fejtette ki Ács Balázs, a Masterplast alelnöke.

Csoportképen a díjazottak és a díjazók
Fotó: Masterplast Nyrt.

Ajánlatértékű tervek születtek egy megadott területre: többszintes társasházi lakópark, melynek épületei ázsiai építészeti jegyeket tükröznek.

„Mindennapi munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a környezettudatosság, a környezetbarát felfogás egyre erősödő vásárlói és építtetői igény, ezért is kértük, hogy a résztvevők kiemelten vegyék figyelembe a természetes és az épített környezetünk tervszerű és felelős kialakítását, fejlesztését. A pályázat célja többek között az, hogy az ifjú építészek törekedjenek az előremutató, megújuló energetikai megoldások megvalósítására, hiszen ők a jövő lakókörnyezetének megálmodói” – tette hozzá az előzőekhez Kézdy György, a Gránit-Pólus Vállalatcsoport igazgatóságának elnöke.

Demján Sándor alkotásokban gazdag élete során mindig azt vallotta, hogy a jövőért áldozatot vállalók legfontosabb feladata a fiatalok gondolkodásra késztetése, ötleteik előcsalogatása, teljesítményeik gyors, tisztességes elismerése. Többször is elmondta, hogy a legfőbb érték a fejekben van, a fantázia pedig maga a szabadság. A Masterplast és a Demján Sándor Alapítvány ezúttal is eleget tett Demján Sándor szellemi hagyatékának-útmutatásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában