A jövőnek üzennek

2021.08.18. 20:00

Ne csupán segélyt, hanem esélyt adjon a Magyarok kenyere program

A 11. évébe lépett Magyarok kenyere program szervezői a Nemzeti újrakezdés évében új fejezetet kívánnak nyitni a kezdeményezés történetében.

V. Varga József

Búza a zsákban – Sándorfy András (balra), Jakab István és Rittlinger József

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ennek fókuszában a jótékonyság mellett a tudás- és technológiai transzfer, a Kárpát-medencei gazdák közötti információáramlás, a szakmai-gazdasági együttműködés fokozása áll annak érdekében, hogy ne csupán segélyt, hanem esélyt, ha úgy tetszik, ne csak halat, hanem hálót is nyújtsanak a jövőben.

A megújult célrendszerhez illeszkednek a világhírű magyar vetőmagtermesztés szereplőinek felajánlásai, hiszen a kiváló minőségű vetőmagok jelenthetik a nehéz helyzetben lévő, elmaradottabb térségekben a mindennapi kenyér biztosításának alapját, hosszabb távon pedig a korszerű technológiák és ismeretek átadásával együtt az önellátó termelési rendszerek kiépítését.

Búza a zsákban – Sándorfy András (balra), Jakab István és Rittlinger József
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A martonvásári Marton Genetics cégcsoport 10 tonna étkezési búza, és ugyancsak 10 tonna kiváló minőségű búzavetőmag felajánlásával csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programhoz. Az adománylevelet Sándorfy András ügyvezető adta át Nagy Bélának, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnokának, aki egyúttal a Magyarok Kenyere Alapítvány egyik határon túli kuratóriumi tagja is.

– Nemcsak a Nap ragyog ránk, hanem ragyogó ez a napunk – fogalmazta meg Sándorfy András. – A Magyarok kenyere program abba a fázisába ért, hogy lépjünk egy szintet, egy agrotechnológiai szintet. Ne csupán búzát, de vetőmagot, és vele együtt tudást, tapasztalatot is adjunk. És öt év múlva már ne adományozásról beszélhessünk, hanem kölcsönös együttműködésről.

Nagy Béla hálaadó alkalomról szólt: – Az összefogás, a testvéri szeretet ereje csodákra képes. Mindez több mint adománygyűjtés: hit a gazdák összefogásának erejében, hit abban, hogy együtt nagyot tudunk alkotni. Mert ha kárpátaljai testvéreink vetni tudnak, akkor arathatnak is, és az ott élők azon a földön maradnak, mely kenyeret ad számukra. Ezért adjunk hálát Istennek!

Nagy Béla hálaadó alkalomról beszélt, és a hit erejéről
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A legnagyobb szó esetünkben: a köszönet! – mondta Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke. – A martonvásári cégcsoport felajánlása üzenet­értékű. Hiszen nemcsak a magyar vetőmag kerül ki Kárpátaljára, hanem a magyar tudás is. A becsületes munka, mellyel ezt a vetőmagot óvták, gondozták. Jól tudjuk, hogy „egy vérből valók vagyunk…”

– A társadalmi felelősségvállalásban élen járó magyar agrárvállalkozások fontos szereplői, oszlopai programunknak. Ennek keretében tavasszal 450 hektárra elegendő kukorica-vetőmagot juttatott ki a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kárpátaljára – fejtette ki lapunk érdeklődésére Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke. – Ez a megkezdett út folytatódik most a Marton Genetics felajánlásával. És mindez a búzavetőmag eljuttatásán túl azt is jelenti, hogy lépésről lépésre folytatjuk segítségnyújtásunkat.

– Hamarosan Sándorfy Andrással együtt utazunk Kárpátaljára, hogy azon munkálkodjunk, hogyan lehet jól megszervezni határon túl a vetőmagtermelést. Hiszem, mindezzel a jövőnek üzenünk, a kormány szándékait támogatva a magunk eszközeivel. Igenis segítünk a képzésben, a továbbképzésben, a tanácsadásban. Ez a program sikerre van ítélve! – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában